Grabar-Kitarović o Bandiću: Nosit ću mu kolače u zatvor

Kolinda Grabar Kitarović, damir krstičević, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Bandić, Hrvatska, Kolinda Grabar Kitarović, BIH, čokolinda, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ BiH, Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je odgovorila na kritike zbog pjevanja na rođendanu zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog Uskokovog optuženika Milana Bandića ustvrdivši kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, a poručila je i da će mu, bude li osuđen, u zatvor nositi kolače.

"Hoće li čestitka Bandiću promijeniti status Hrvatske na bilo koji način? Ako netko sa mnom politički surađuje, moram biti politički korektna da ostanem ono što jesam. Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost", poručila je predsjednica u intervjuu za Media Servis. 

Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi, tumači Grabar-Kitarović. "A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno", rekla je dodavši međutim kako ne vjeruje da će do toga doći. 

In memoriam jednom hrvatskom generalu neću dalje objašnjavati

Upitana hoće li joj predstojeće izbori biti teže dobiti s obzirom na to da je tijekom mandata imala dosta izjava koje je morala naknadno objašnjavati, poput nedavne objave fotografije osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka na svom facebooku povodom dvogodišnjice njegove smrti, uzvratila je da to neće objašnjavati.

"In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, za što je osuđen to je i odslužio. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haškoga suda. Neću to dalje komentirati", poručila je.

Dodala je i kako je normalno da je imala propusta i grešaka jer "svaki čovjek koji radi ih ima".

Reforma obrazovanja je totalno razočaranje

Osvrnula se i na danas okončan štrajk prosvjetara. Upitana misli li da su štrajk i prosvjed bili za dostojanstvo i ravnopravnost, a ne da su to ispolitizirani skupovi protiv HDZ-a,  ponovno je prozvala Vladu Zorana Milanovića koja je u dva navrata smanjivala koeficijente složenosti poslova.

"Krenuli su u štrajk ove godine i ja im dajem legitimno pravo za štrajk jer je to ustavno pravo. Međutim, držim da se u međuvremenu sve pretvorilo u nešto što je više-manje postalo igrokaz i mjesto nadmetanja nekih političkih interesa", ocijenila je.

Što se tiče HNS-a, rekla je da se od početka zalaže za reformu školstva, ali i da se reforma ne može svoditi na uvođenje tableta u škole, da mora biti sveobuhvatna, učiteljima dati dostojanstvo i razinu neovisnosti te uključiti roditelje.

"Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug, jedan od razloga štrajka", ocijenila je.

Upitala je gdje je "nestala" ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, dodavši da podržava pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali da je ipak riječ o državnom proračunu i novcu hrvatskih poreznih obveznika.

"Kad tražite svoja prava mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih", ocijenila je, ustvrdivši da je na premijeru treba li Divjak otići te da su nastavnici shvatili da se situacija prelama preko leđa djece. 

Upitana zašto bi joj građani sada povjerovali da će ostvariti sve što obećava kroz novi program, kada je i prije pet godina obećavala stvari koje nije ostvarila, uzvratila je da misli da je ispunila većinu toga. "Prema našoj analizi, neka pitanja sam ispunila i više od 100 posto te napravila više nego što sam obećala da ću učiniti", ustvrdila je dodavši da su se neka pitanja pojavila tijekom mandata i da je davala konkretne prijedloge.