Grabar-Kitarović: Lozančić je bio Milanovićev osobni obavještajac

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović optužila je u srijedu, u razgovoru za HRT, bivšeg ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića da je bio »osobni obavještajac« bivšeg premijera Zorana Milanovića, a iz SDP-a uzvraćaju kako je takav stav suprotan riječima premijera Tihomira Oreškovića da nije vidio »nikakve podatke i rezultate« koji bi potvrdili da je Lozančić kršio zakon.

Grabar-Kitarović je Lozančićevo razrješenje zatražila krajem siječnja, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković. Predsjednica i premijer za novog su šefa SOA-e predložili Daniela Markića.

Predsjednica je tada u svojoj odluci navela da je Lozančić izgubio njezino povjerenje te da se ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a premijer je u intervjuu za Media servis danas kazao da nije vidio »nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili«.

Lozančić je ostavku na mjesto šefa SOA-e podnio proši tjedan i tako omogućio da o imenovanju novog šefa SOA-e raspravlja saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je danas većinom glasova podržao imenovanje Markića, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.

»Ostavka jest dobrodošla, međutim ja pratim njegov rad puno dulje nego što to prati gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati«, kazala je tim povodom Grabar-Kitarović HRT-u, a razgovor će u cijelosti biti objavljen u večerašnjem Dnevniku.

Predsjedničinu izjavu u SDP-u nisu željeli službeno komentirati dok intervju ne bude emitiran u cijelosti, no neslužbeno poručuju kako je to što je rekla predsjednica dijametralno suprotno onome što je u intervjuu za Media servis kazao premijer Orešković.

U SDP-u podsjećaju i da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozitivno mišljenje na imenovanje Markića na čelo SOA-e dao na temelju Lozančićeve ostavke te kako ni Odbor nije dobio nikakvu potvrdu da je Lozančić kršio zakon.

»Ako je doista bilo teških kršenja zakona o kojima govori predsjednica, kako je moguće da nikakav dokaz o tome nije stigao ni do premijera Oreškovića ni do nadležnog saborskog odbora«, pitaju se u SDP-u.

Hina