Glavašu potvrđena kazna zatvora od 8 godina

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš
Djelimično uvažavajući žalbu Glavaševe Odbrane, Apelacijsko vijeće utvrdilo je da će u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme koje je on proveo u pritvoru u Hrvatskoj, kao i u BiH.

U Sudu BiH su potvrdili da je ova odluka konačna, a da tek treba da bude odlučeno u koji će zatvor Glavaš, koji je trenutno u pritvoru, biti upućen na izdržavanje kazne.

Glavaša su pravosudni organi Hrvatske pravomoćno proglasili krivim zbog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u periodu od lipnja do kraja prosinca 1991. godine dok je obavljao dužnost tajnika Općinskog tajništva za narodnu odbranu, djelujući kao stvarni, a zatim i formalni zapovjednik odbrane grada Osijeka.

Prema presudi, Glavaš je, iako je bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo muči, i protivzakonito zatvara. Također je, kako dalje stoji,naredio da se civili ubijaju i da se prema njima nečovječno postupa.

Glavaš je nakon presude Županijskog suda u Zagrebu pobjegao u BiH, a Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je u srpnja 2010. godine uputilo molbu BiH za preuzimanje izvršenja kazne zatvora, koju omogućava sporazum koji dvije zemlje imaju.

Prema odluci Apelacijskog vijeća Suda BiH, Glavašu će u izrečenu kaznu zatvora biti uračnato vrijeme provedeno u pritvoru u Hrvatskoj od 26. listopada do 2. prosinca 2006. godine i od 18. travnja 2007. godine do 11. siječnja 2008. godine, te u BiH od 14. do 15. svibnja 2009. godine i od 20. rujna 2010. godine, javio je Justice report.

birn.ba