Glavaš zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hitno prebačen u bolnicu

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš
Kako doznajemo, Glavaš je već vidljivo oslabio, oči su mu upale te govori sve teže, a od ulaska u zatvor odbio je suradnju, uključujući i osnovnu zdravstvenu provjeru. Na taj se korak, kako je već poznato, odlučio u znak prosvjeda zbog načina na koji je presudio Vrhovni sud prošli tjedan, određujući mu šesti put pritvor.

Nešto ranije, dok je još bio u Remetincu, posjetili su ga saborski zastupnici HDSSB-a Josip Salapić i Ivan Drmić, s kojima se zadržao u razgovoru samo 20-ak minuta. Kako nam je rekao Salapić, prvi je put u životu vidio da nakon samo nekoliko dana nekonzumiranja vode i hrane čovjek toliko loše izgleda. I zdravstveno je loše, kaže, te su ga zato i prebacili u bolnicu.

- U to malo vremena što smo proveli zajedno, uspjeli smo nešto i razgovarati. On ne odustaje od štrajka glađu s obzirom na to da je u pitanju pravni presedan i blamaža u odluci Vrhovnog suda. Kako su jučer predane i ustavne tužbe, ono što mi možemo napraviti kao zastupnici u Saboru i stranka na terenu u Osijeku jest da pozovemo Ustavni sud da u što kraćem roku odluči o njegovu predmetu. Osim što se radi o pritvorskom predmetu, riječ je i o ugrožavanju njegova zdravstvenog stanja. Vrlo smo zabrinuti za njegovo zdravlje, ali on se na to odlučio svojom voljom jer je nevin ponovno u zatvoru. Sve ovo što se oko njega događa nije viđeno u hrvatskoj pravnoj povijesti. Da je ostao u BiH, 19. ožujka bi bio na uvjetnoj slobodi. Proizlazi da mu je poništenje presude od strane Ustavnog suda, zbog ponovnog pritvaranja rješenjem Vrhovnog suda, samo naštetilo. Narušena su mu temeljna ustavna prava, a Ustavni sud je čuvar tih prava i očekujem da neće čekati, nego promptno i hitno odlučiti o tome. On je spreman na sve, pa ako ga se hrvatska država spremna odreći, s obzirom na to da je Glavaš sudjelovao u obrani zemlje i Domovinskom ratu, posebice u Osijeku i Slavoniji i Baranji, onda je on spreman ići do kraja - zaključuje Salapić.

Prema Salapićevim riječima, Europski sud za ljudska prava prije dva tjedna naložio je Hrvatskoj da pokušaju nagodbu s Glavašem jer su u prethodnom postupku utvrdili povredu njegovih prava. Naime, Glavaš je tužio Hrvatsku tome sudu zbog povrede prava na razuman rok suđenja, zbog dugotrajnog stajanja njegove tužbe na Ustavnom sudu. Hrvatska je tako ponudila Glavašu 2500 eura nagodbe da odustane od tužbe. "On neće odustati, rekao je da ne želi nikakav novac od države, samo je očekivao da će Ustavni sud odluku donijeti u razumnom roku. Ustav kaže da je razuman rok jedna godina, a on je čekao četiri i pol godine", kaže Salapić.

DVIJE USTAVNE TUŽBE

Ustavnom sudu su predane i dvije ustavne tužbe Glavaševih odvjetnika (Dražen Matijević i Višnja Drenški-Lasan). Vezano uz te tužbe, Klub saborskih zastupnika HDSSB-a o toj će temi u utorak održati u Zagrebu i konferenciju za novinare pod nazivom "Ustavna tužba radi povrede ustavnih prava Branimira Glavaša", na kojoj će govoriti predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić i zastupnik Dražen Đurović. Kako doznajemo, za slučaj Glavaš zainteresirali su se i predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora, čiji se koraci također očekuju.

Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a

Hrvatska je ponudila Glavašu 2500 eura nagodbe da odustane od tužbe Europskom sudu za ljudska prava.

glas-slavonije.hr