Glavaš: Neću u zatvor niti na 10 mjeseci

Odvjetnici Branimira Glavaša i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ustvrdili su da je nagađanje, neistina i pritisak na hrvatsko pravosuđe informacija u Jutarnjem listu koji je objavio da je Vrhovni sud u izmjenjenom obliku potvrdio Glavašu kaznu Županijskog suda.

"Ako je ta informacija točna, onda to predstavlja sumrak hrvatskog pravosuđa, jer je netko od pet sudaca Vrhovnog suda dojavio kakva će biti prije službene objave", rekao je saborski zastupnik i osječko-baranjski župan Šišljagić na konferenciji za novinare a prenosi Hina.

Šišljagić je naglasio da odluka Vrhovnog suda u povodu žalbi na prvostupanjsku presudu Glavašu nije poznata optuženima, njihovim odvjetnicima ni HDSSB-u. Dodao e da je, ako novinari raspolažu informacijom, to "nezapamćena sramota hrvatskog pravosuđa i njegove najviše instance Vrhovnog suda".

No, dodao je kako vjeruje da nitko od sudaca Vrhovnog suda nije medijima prokazao informaciju o svojoj odluci.

'Nisam kriv'


Glavaševi branitelji Dražen Matijević, Veljko Miljević i Ante Madunić smatraju da medijski pritisci na pravosuđe u slučaju protiv Glavaša predstavljaju kazneno djelo i da se njima želi spriječiti pozitivna odluka Vrhovnog suda.

Matijević drži da je napis dezinformacija koji se ne temelji na izvoru bilo kojeg dužnosnika već na željama. Dodao je da nikad nije čuo da je presuda objavljena u javnosti prije nego je dostavljena sudu i strankama.

"Nisam kriv. I dok presuda ne bude oslobađajuća neću je priznati. Ne bih prihvatio čak ni presudu da me osude na deset i pol mjeseci zatvora koliko sam proveo u istražnom pritvoru u Hrvatskoj", kazao je Glavaš za Večernji list.

Kao se čini, Glavaš još ne namjerava napuštati Hercegovinu. Njegove zadnje izjave slažu se s onim izrečenim u svim dosadašnjim razgovorima, u kojima je odbijao bilo kakvu mogućnost predaje hrvatskom pravosuđu.

Odluka za 20-ak dana


Javni dio žalbenog postupka na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. završen je 2. lipnja na Vrhovnom sudu.

Glavaševi odvjetnici navode da je gotovo nemoguće reći kada očekuju odluku Vrhovnog suda, ali smatraju da bi to u razumnoj mjeri moglo biti u idućih 15 do 20 dana.