FOTO  Generali Gotovina i Markač sletjeli na hrvatsko tlo!

Oslobođeni generali sletjeli su na zagrebački aerodrom gdje su ih dočekali premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, umirovljeni general Ivan Čermak, stotinjak građana, pripadnici Turopoljske straže te veliki broj novinara.

U zrakoplovu su osim generala i njihovih supruga ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić koji su zajedno sa suprugom Ante Gotovine, Dunjom Gotovinom prije podne odletjeli u Nizozemsku.

Mnogi zaposlenici Zračne luke Zagreb također su izašli na pistu i stali u špalirr s Turopoljskim benderi i s KUD-om Turopolje pjevaju 'Zovi samo zovi'. Vtrogasna kola zrakoplov su na pozdravili vodenim topovima.

Privi je iz zrakoplova izašao Ante Gotovinama i rukovao se s Ivanom Čermakom pa zatim s predsjednikom Sabora Lekom i premijerom Milanovićem, Josipom Klemmom, Damirom Krstićevićem i drugima. Na Plesu nisu planirane izjave već generali što prije krenuli na Trg bana Jelačića gdje ih nestrpljivo iščekuje nekoliko desetaka tisuća građana.

Na Jelačić-placu već u 15 sati započeo je program svečanog dočeka na kojem se, prema prvim procjenama, okupilo oko 70-tak tisuća građana. Generali će se obratiti okupljenim građanima. Zatim idu u Katedralu gdje će kardinal Josip Bozanić predvoditi misu za domovinu, a nakon toga na Pantovčaku će ih primiti predsjednik Josipović.

Kako doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu obrane, ovaj scenarij, oslobađajuću presudu, nitko nije očekivao pa je iznenadila i njih same. Zato je odlazak po njih, kao i doček generala od trenutka kad se saznalo da će Gotovina i Markač stići u Hrvatsku već danas, planiran doslovce u letu.

tportal.hr