Fra Jozine kosti pronašli u jami nakon 69 godina: "Za njim se nije se tragalo zbog političkih razloga"

Pitaju se to njegova braća franjevci, ali i mještani Hana i Gljeva na sinjskom području, nakon što su u blizini njihovih mjesta otkrivene ljudske kosti u jami Križnjača podno Kamešnice.

Tamo su ih pronašli članovi Speleološkog društva "Špiljar" iz Splita, a mnogi pretpostavljaju kako je riječ o ostacima profesora sinjske Gimnazije fra Joze Olujića, nestalog u vihoru 2. svjetskog rata. Takve pretpostavke navodi fra Ivan Norac Kljajo, župnik iz obližnje Gale:

- Fra Jozo Olujić bio je miran čovjek, nikada se nije bavio politikom, propovijedao je vjeru, a bio je ugledan profesor biologije u Sinjskoj gimnaziji.

Desetljećim se prepričava kako je pred kraj rata fratar odveden, a komunističke vlasti govorile su da je pokopan na Poparića njivi, no to nije istina. Jedina je istina da je odveden do jame Križnjače, tamo likvidiran i bačen u jamu, gdje su poslije pronađeni pasac i krunica - govori fra Ivan Norac Kljajo.

Priča o likvidaciji svećenika nakon Drugog svjetskog rata desetljećima kruži među mještanima pa jedan od njih, Ivan Zebić, govori:

- Znam za to da je pred konac rata ili u poratno vrijeme s ovih prostora odveden fra Jozo Olujić i od tada mu se gubi svaki trag.

Zbog političkih prilika za nestalim fratrom nije se tragalo, a nadam se da će se sada konačno otkriti prava istina - kaže Zebić.

Jamu na samo kilometar od mjesta Gljev istražili su speleolozi splitskog "Špiljara".

- Jama je na nepristupačnu terenu, bunarastog je tipa, duboka oko 30 metara, kostur je bio na samom dnu, prekriven kamenjem - govori speleolog Tonći Rađa.

O otkriću u podnožju Kamešnice bit će obaviještena policija, nakon čega slijedi ekshumacija te razotkrivanje još jednog zločina.

slobodnadalmacija.hr