ZAGREB Potpisani ugovori za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini

ZAGREB Potpisani ugovori za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske, uručeno je 35 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar je domaćin, a ugovore su uručili državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

Ukupna financijska vrijednost uručenih ugovora iznosi 3.800.000 kuna osiguranih u državnom proračunu, a ista se dodjeljuju temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine. Prema navedenom Zaključku, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio 152 projektna prijedloga.

Pristigle projektne prijedloge odobrilo je Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, te je osigurana financijska potpora za ukupno 35 projekta.

Projekti se odnose na: poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture; poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini, koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva; promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog razvoja; potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama te potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije, žrtve nasilja, samohrane majke i slično; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu.

Državni tajnik Nikola Mažar, pozdravio je sve prisutne te naglasio kako ga osobno veseli veliki broj pristiglih projekata, što po njemu pokazuje potrebu Hrvata u Bosni i Hercegovini da im se na ovakav način pomogne, dok s druge strane pokazuje i povećanu aktivnost hrvatskog naroda na tom prostoru.

Naglasio je da se te aktivnosti iz godine u godinu povećavaju, da sam povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu prelazi u održivi ostanak što se može vidjeti u pristiglim projektima kroz koje udruge, poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, svi oni koji se bave s povratnicima, crkva i župe stvaraju projekte koji odgovaraju potrebama sadašnjosti i budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Državni tajnik Zvonko Milas, izrazio je veliku čast što danas može biti prisutan na ovoj svečanosti zajedno sa svojim sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, s ljudima koji se bore za život Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da on bude doista ono što bi svačiji život trebao biti.

Istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske prepoznaje dobre zamisli Hrvata koji žive u BiH te je spremna omogućiti financiranje ovakvih projekata.