Filipinski pomorac: „Preživjeli su mi sve ispričali'

burbon rhode, pomorci

Pomorac iz Manile s broda "Piet" koji je ustupio snimke spašavanja prvih preživjelih, za morski.hr, uspio je ispričati šokantnu ispovijest za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja, ispričali preživjeli brodolomci.

Poslao je i fotografije spašavanja, a ispričao je i do sad nepoznat podatak o pronalasku druge splavi koja je bila prazna.

Gospodine, molim vas, iskoristite moje podatke kako bi pomogli da se razumije ova tragedija – započeo je priču filipinski pomorac s broda “MV Piet” s kojim smo jutros ponovno razgovarali.

Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate, te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhode-a i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici – ispričao je za morski.hr.

Jesu li vam preživjeli ispričali što se dogodilo i jesu li vidjeli kapetana?

– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava nam Filipinac.

Jesu li vidjeli lansiranja drugih splavi?

– Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem.

“Pronađena druga, prazna splav”

– Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi – kaže nam.

Do sad nigdje nije objavljeno da je pronađena druga, prazna splav. Odakle vam ta informacija i koliko je pouzdana?

– Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu) – ispričao nam je svoje svjedočanstvo ovaj Filipinac.

burbon rhode,pomorci

burbon rhode,pomorci

burbon rhode,pomorci