Federalni ministar Denis Lasić sudjelovao u Opatiji na okruglom stolu pod nazivom: Poslovni model održivog prometnog sustava

Federalni ministar Denis Lasić sudjelovao u Opatiji na okruglom stolu pod nazivom: Poslovni model održivog prometnog sustava
...pod nazivom : Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske. Okrugli stol održan je 01.06.2017. u sklopu međunarodne konferencije „Nova rješenja i inovacije u logistici i prometu" koja je trajala 1. i 2. lipnja 2017. te ugostila eminentne stručnjake iz akademske zajednice i prakse na jednom mjestu. Ovim povodom na jednom mjestu su okupljeni predstavnici Prometnog fakulteta , Europske Komisije , DB Enginering & Consaltinga GmBH , Hrvatske gospodarske komore , Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo .
Cilj samog okruglog stola je bio ukazati na novi znanstveni i stručni okvir prometnog sustava, jačanje uloge prometa u razvoju gospodarstva i ukupnog društva , te ulaganja u infrastrukturu i mogućnosti financiranja s naglaskom na EU fondove.
Ministar Lasić je sudionike okruglog stola upoznao sa aktualnim projektima u BIH koji su od iznimnog značaja za uvezivanje regije, te sa glavnim izazovima prometnog sustava u BIH. Nadalje, istaknuo je da je autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH, ali i važnost izgradnje brzih cesta, te Jadransko-jonske autoceste koje se vežu na Hrvatsku.
Također, kada je riječ o financiranju spomenutih projekata ono je do sada vršeno putem klasičnog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija: EIB-a, EBRD-a, OPEC fonda i slično. Prema riječima ministra Lasića, trenutni model financiranja je iscrpljen, te se stoga aktivno radi na iznalaženju novih rješenja za financiranje preostalih neizgrađenih dionica. Naposljetku je dodao kako je Bosna i Hercegovina ,te Federacija Bosne i Hercegovine , s obzirom na svoj geografski položaj od izuzetne važnosti za Hrvatsku ,te je prometne sustave dviju država gotovo pa neophodno zajedno razvijati.