Ex Sanaderov tajnik profitira na pušačkim kabinama

Od uvođenja zabrane pušenja na javnim mjestima na internetskim forumima može se pročitati ne samo popis kafića u kojima je dopušten cigaretni porok nego i rasprave o tome - pogoduje li odluka ministra Milinovića o ugradnji pušačkih kabina u kafiće, nekom poduzetniku bliskom vladajućoj HDZ-ovoj nomenklaturi. Informacije koje slijede uvjerit će vas da nije riječ o pukim naklapanjima nego o golim činjenicama.

Na uvozu i ugradnji pušačkih kabina profitirat će bivši Sanaderov (državni) tajnik za tzv. e-Hrvatsku Miroslav Kovačić (43) i njegovi ortaci. Naime, poslovima ugradnje pušačkih kabina bavi se tvrtka "Napredna tehnička rješenja" čiji je direktor Marko Arbutina (39).

Ta je tvrtka u promotivnom razdoblju ugradila pušačke kabine u T-Mobile, rent-a-car agenciju SIXT te u sjedište HDZ-a. Svaka kabina stoji 45.000 kuna pa ne treba puno pameti da se izračuna o kolikom se milijunskom biznisu s jedne strane, te trošku za ugostitelje s druge strane radi. Arbutina je inače zamjenik direktora SIXT rent-a car agencije (koja je u vlasništvu tvrtki povezanih s Markom Vojkovićem), te je bio direktor još u nekim tvrtkama. Primjerice u "Sparti" direktorsko je mjesto ustupio Ivanu Novakoviću (40), drugom povjerljivom suradniku Marka Vojkovića. Novaković je upravljao nizom tvrtki (Emporion, Adriatica.net, Atlas Airtours, A-jedan-rent...)
No za ovu tema najzanimljivija je tvrtkae Factum projekt koju su Miroslav Kovačić i Marko Arbutina osnovali 13.01.2010. na adresi Trg J. F. Kennedyja 6/b s 300.000 temeljnog kapitala. Tvrtka je registrirana za savjetovanje te naravno građevinski nadzor - pogodite uskoro čega - pa jasno i pušačkih kabina.
Bivšeg Sanaderovog blisklog suradnika i Arbutinu te spomenutog Novakovića ne vežu samo tvrtke, nego i ista adresa.
Je li gazda građevinske tvrtke Emporion i osnivač Adriatica.net Marko Vojković znao kad je gradio urbanu vilu u podsljemenskoj zoni na adresi Zvečaj 23, kakve će tantijeme godinama iza gradnje konzumirati od novih suvlasnika? Znao ili ne, činjenice se da su novopečeni susjedi na istom kućnom broju nego i razgranati biznis iz kojega će svaki pojedinačno te svi zajedno crpiti veliku dobit. Kakve sve poslovne tajne skriva Zvečaj 23 - vila u kojoj je prvog gruntovnog vlasnika Vojkovićev "Emporion" zamijenio poduzetni trojac - te koliko se milijuna tamo izvrtilo - možda ćemo doznati tek ukoliko dođe do smjene vlasti. No podsljemenska adresa zasigurno objašnjava tko je taj misteriozni lobist propale Adriatice - za koju smo nekoliko mjeseci ranije doznali da će biti spašena intervencijom Vlade i uz potporu državnih tvrtki. Sudeći po modelu projekta "pušačkih kabina" jasno je da bez državne legislative i proračunskog novca ne bi bilo ni poduzetničkog genija bivšeg Sanaderovog pobočnika Mire Kovačića.
Osoba koja je 2007. davala intervjue da bi mladi IT poduzetnici trebali biti hrvatski poduzetnički tigrovi nema razloga za brigu. Treba se strpiti do jeseni i prvih hladnoća - tad će pušači po sili zakona s ljetnih terasa ući u zatvorene prostore - točnije pušačke kabine u kafićima. Tad će 8 milijun kuna koliko je Kovačić s Ratkom Mačekom zaradio u prvoj godini poslovanja njihove zajedničke tvrtke MPR strateško komuniciranje biti prava sitnica spram puš-kabina.
I američka je mafija izrasla na alkoholnoj prohibiciji. A prema podacima s Trgovačkog suda u Zagrebu i Kovačić-Mačekova tvrtka za za politički marketing i tzv. krizno komuniciranj osnovana je 22.01.2008. na famoznoj adresi Zvečaj 23. A koristi i poslovni prostor u zgradi Marka Vojkovića u Heinzelevoj 62/a.

slavonija-portal.com