Dvojno prebivalište ukida se u ožujku?

Piše: Dragan Bradvica / DL

Podsjetimo, ovi zakoni izazvali su burne reakcije Hrvata u BiH jer će u trenutku kada u praksi zakoni zažive oni izgubiti brojna prava koja su proizlazila iz dvojnog prebivališta. Kada u obzir uzmemo da prema nekim procjenama čak 90.000 Hrvata iz BiH ima dvojno prebivalište, mnogi smatraju kako bi navedeni zakon mogao dovesti i do novog egzodusa Hrvata iz BiH jer će ih se veliki broj odlučiti ostati u Hrvatskoj.

Sporni zakoni

Cijela zavrzlama oko ovog zakona počela je još u siječnju 2010. godine, kada je hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila kako će se raditi na donošenju ovog zakona, pravdajući to sređivanjem popisa birača. Nakon toga, zakon je prošao prvo čitanje u Saboru nakon čega je vraćen Ministarstvu unutarnjih poslova RH na doradu. Sve do posljednje sjednice Sabora u javnosti se nije znalo niša o sudbini zakona. Upravo je na toj sjednici ministra unutarnjih poslova Tomislav Karamarko jasno kazao kako su zakoni koji reguliraju ovu oblast završeni.
- Zakoni kojima ćemo to rješavati jesu zakon o strancima i zakon o hrvatskom državljanstvu i moram vas izvijestiti da su ti zakoni zapravo već gotovi. O zakonu o strancima čekamo zapravo komentare Europske komisije pa da ga nakon toga pošaljemo u proceduru i on negdje do 21. ožujka najdalje mora biti u Vladi. Prema tome, to su sad već vrlo kratki rokovi. Zakon o hrvatskom državljanstvu je gotov i on se ovih dana upućuje na mišljenje mjerodavnim tijelima, a zatim ide u svoju normalnu zakonodavnu proceduru. Uvjeren sam da ćemo za jedno dva do tri mjeseca početi učinkovitije rješavati ovakve probleme koje vi danas ovdje spominjete, istaknuo je Karamarko odgovarajući na pitanja zastupnika u Saboru.

Strategija

Prema tome, jasno je kako su hrvatske vlasti odlučne u svojoj namjeri da navedeni zakoni u kratkom vremenu zažive u praksi, a ostaje za vidjeti na koji način će reagirati hrvatski političari iz BiH kada se to dogodi.
Usporedo s navedenim zakonima u Hrvatskoj govorilo se i o strategiji o Hrvatima izvan Hrvatske, čime bi se donekle ublažili negativni učinci koji će uslijediti nakon ukidanja dvojnog prebivališta. Ipak, prema našem sugovorniku, ta strategija još uvijek nije na dnevnom redu Hrvatskog sabora te je uvelike neizvjesno kada će biti. U svakom slučaju, sljedećih dva, tri mjeseca bit će vrlo burno kako u hrvatskim institucijama vlasti, tako i kod hrvatskog tijela u BiH.

Negativan utjecaj

Mnogi u Hrvatskoj slažu se kako se zakoni o ukidanju dvojnog prebivališta donose ponajprije zbog Hrvata iz BiH, a upravo ta činjenica donijela je najviše konfuzije.
Ipak, čini se da se prvobitno nije vodilo mnogo računa o činjenici da će zakon imati velike posljedice i na građane Hrvatske. Naime, znatan broj hrvatskih građana, koji žive u nekom od većih gradova, prijavljen je na otocima ili na područjima posebne državne skrbi kako bi plaćali manje poreze i dobili određene poticaje i povlastice. Prema tome, i kod ove problematike novi zakon će izazvati mnogo zbrke. Osim toga, primjena ovog zakona u praksi mogla bi biti mnogo skuplja od svih porodiljinih naknada i ostalih izdataka koje sada ima Hrvatska na osnovi dvojnog prebivališta.