Dunav premašio 650 centimetara!

Vrh vodenoga vala u Hrvatsku stiže u petak i, prema procjenama Hrvatskih voda, bit će to dosad drugi po veličini vodeni val koji je pogodio našu zemlju. Očekuje se, naime, oko 780 centimetara, 30 centimetara više nego prije 7 godina, a 1965. u vrijeme velikih poplava bio je čak 795, piše hrt.hr

No tada Baranja nije imala nasipa, danas je brani 100 kilometara utvrde, kojoj ništa ne može ni 8 metara vode. Ipak, bit će ovo za nasipe pravi ispit izdržljivosti jer će se visok vodostaj zadržati puna dva tjedna. U svim gradovima i selima uz Dunav svi su na nogama. Golem dunavski val prolazi Mađarskom i njegov je vrh sada oko 350 kilometara udaljen od Hrvatske.

U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa vrh vodnog vala u Batini očekujemo u petak, rekao je voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ. Dodao je kako se, po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara, što će tražiti veliku predostrožnost svih nadležnih službi.

Mađarska evakuirala 2000 ljudi zbog opasnosti od poplava

Mještani Batine spremni su za dolazak dunavskog plimnog vala jer su prije sedam godina mjerili njegovih 760 centimetara. Moguće je da dio dolazeće vodene snage prime prirodni rezervati u Mađarskoj i Kopački rit.

Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića, u Vukovaru je detektirano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a u konačnici zečji nasipi trebali bi se protezati na oko 300 metara.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruga da se dragovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara. Vreće s pijeskom danas će se puniti i u Vukovaru i gradit će se nasip na pet najkritičnijih mjesta. Pomoći će i pripadnici Hrvatske vojske.