Dubrovački sud raspisao tjeralicu za Miroslavom Kutlom

... slobode po tom rješenju. Istodobno, doznajemo da je predsjednik tog dubrovačkog sudskog Vijeća, sudac Zoran Čengija prošlog tjedna odnosno još 12.rujna naložio izdavanje tjeralice zbog osnovane sumnje da je osumnjičeni Kutle počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je, po starom Kaznenom zakoniku RH iz 1997. počinio kazneno djelo po čl.337.

Tjeralica je, navodno,raspisana "po stavku 4 u vezi stavka 1″, što znači da se Miroslav Kutle sumnjiči da je druge osobe poticao na počinjenje kaznenog djela od posljedica kojeg je nastala šteta velike vrijednosti, javlja Dubrovački vijesnik.

U pravosudnim smo kuloarima doznali kako se Kutle tereti za podstrekivanje na dizanje većeg broja kredita u korist njegove tadašnje trgovačke tvrtke "Diona" kojima je jamac bila neslavno propala "Dubrovačka banka dd". Poslije propasti te banke imovinu i dugove preuzela je DAB državna Agencija za sanaciju banaka koja je i otkrila niz nepravilnosti, dubioza i afera iz pretvorbenog kriminala.

No, nakon što je Vijeće Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu listopada 2010. odredilo pritvor Kutli jer nije dolazio na suđenja, Kutle je pobjegao u rodnu BiH i čije državljanastvo također posjeduje. Zbog tog bijega nakon pravomoćne osude na dvije godine i osam mjeseci zatvora u slučaju "Gradski podrum", zagrebački je sud za njim raspisao tjeralicu ! Zbog te presude je skoro nastupila relativna a za malo manje od tri godine nastupa i apsolutna zastara te bi Kutle kao potpuno slobodan čovjek mogao u Hrvatsku ući bez opasnosti od pravnih posljedica. Međutim, naš nas je izvor blizak pravosuđu uvjeravao da se optužnica i tjeralica duberovačkog suda odnose na pretvorbeni kriminal koji prema posljednjim izmjenama Ustrava RH ne zastarijeva tako da daljnje izbjegavanje pravde na području BiH Kutli postaje bespredmetno.