Drug Ivo odlučio: Glavaš, Zagorec, Blaškić i Norac više nisu generali

Predsjednik Republike Ivo Josipović i njegovi savjetnici upravo dovršavaju nekoliko velikih političkih odluka i inicijativa, a šef države, ekskluzivno za Globus, te je ideje predstavio kao nastavak svoga projekta “Pravda”, na kojemu je dobio povjerenje birača.

O potezima koji bi mogli izazvati polemike, predsjednik Josipović s Globusovim novinarima razgovarao je u svom uredu na Pantovčaku.

Novost u toj kancelariji, u odnosu na Tuđmanovo ili Mesićevo vrijeme, jest računalo na radnom stolu koje je stalno upaljeno. Josipović je neprestano on-line.

Prva predsjednikova inicijativa, koju je već pokrenuo, odnosi se na oduzimanja činova i odlikovanja.

Josipović je već potpisao odluku kojom se Branimiru Glavašu zbog presude za ratne zločine oduzimaju odličja, a sada će mu oduzeti i čin generala.

No, to nije sve.

Predsjednik je odlučio da će to učiniti i svim ostalim umirovljenim časnicima koji su počinili kaznena djela i osuđeni su na zatvorske kazne dulje od tri godine.

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik države ima zakonsko uporište da donese ovakvu odluku i Josipović je već odlučio da će postupiti prema zakonu.

Tako će bez čina generala, odmah nakon Glavaša, ostati Mirko Norac i Tihomir Blaškić, koji su osuđeni zbog ratnih zločina te Vladimir Zagorec, zbog krađe dragulja u MORH-u.

Predsjednik naglašava da će jednako postupati prema svima koji su ispunili zakonske uvjete da im se oduzmu činovi.

Josipović tumači zakon nešto drukčije od njegova prethodnika Mesića - pronašao je mogućnost za oduzimanje činova časnicima koji nisu u djelatnoj vojnoj službi. Temeljito je, kaže, proučavao slovo po slovo zakona kako bi pronašao način za reakciju.

Ubrzo je došao do rješenja.

“Ključ je u Zakonu o oružanim snagama Republike Hrvatske u kojemu članak 166. propisuje da se čin može oduzeti vojnoj osobi koja je pravomoćno osuđena na kaznu dulju od tri godine zatvora. A članak 4. istog Zakona definira tko je vojna osoba. To su, među ostalima, i pričuvnik, a taj čin Glavaš ima do 2011. godine, dakle on je pričuvni general bojnik. Taj status omogućuje oduzimanje čina”, objašnjava predsjednik u razgovoru s Globusovim novinarima.

globus