Dramatično spašavanje mladog para na Biokovu: Bez opreme, ugodna šetnja može postati tragedija

HGSS, Makarska, intervencija

HGSS-ovci Stanice Makarska u subotu su izašli na intervenciju u potrazi za dvoje stranih državljana koji su se izgubili na Biokovu.

U 21, 35 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska stigla je dojava od mještana Basta. Dvoje stranih državljana koji su se oko 11 sati uputili prema vrhu Sv. Ilija, do večernjih sati nisu se vratili u selo, a obitelj s njima ne može stupiti u kontakt. Pokrenuta je potom standardna procedura potrage i spašavanja te kroz 15-tak minuta na teren izlazi devet spasioca s dva vozila, prenosi portal Večernji.hr.

Po dolasku HGSS-ovaca u mjesto Bast, stiže i nova dojava kako se mladi par javio obitelji te da nemaju ozljeda. Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, dobili su upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć. Unesrećenim planinarima nestaje baterije na mobitelu, te spasioci nisu više u mogućnosti komunicirati s njima.

Nakon nešto više od sat vremena, prvi tim spasioca dolazi do planinara, oprema ih kacigama i lampama te svi zajedno nastavljaju spust prema vozilima. Akcija je završila u jedan sat iza ponoći.

https://www.facebook.com/hgssmakarska/posts/1772279179582134

"Jedna od temeljnih aktivnosti HGSS-a je spašavanje, ali isto tako ulažemo ogroman trud i vrijeme u preventivu i edukaciju. Još jednom se pokazalo kako ljudi koji idu u planinu nisu dovoljno svjesni opasnosti koje ona nosi, a bez osnovne planinarske opreme, ugodno šetnja za trenutak može postati tragedija", poručili su HGSS-ovci.