Drama u Imotskoj krajini: Trudnica u Runoviću sama se porodila jer nije mogla do rodilišta

Čak deset tisuća stanovnika tijekom vikenda, što posredno,što neposredno bilo je ugroženo od snijega,visokih snježnih zapuha i hladnoće, piše slobodna dalmacija.

Prava drama odvijala se u subotu na večer. U mjestu Sebišna, Općina Runovići, porađala se trudnica Marta Glavota.

Pozvana je Hitna medicinska pomoć, zimska služba, vatrogasci. No ralice su uspjele doći samo do Runovića.

U međuvremenu se žena sama porodila u kući.

- Da, nismo na žalost uspjeli doći, no telefonski smo koordinirali sa trudnicom. Rodila je zdravo žensko dijete, sama je podvezala pupkovinu, a posteljicu po našim uputama stavila u frižider - kazao nam je dr. Mate Kasalo voditelj jedinice Hitne medicine iz Imotskog.

-Za sada je sve u redu,ali mi smo s majkom u stalnom kontaktu.Ako,ne daj Bože dođe do kakvih komplikacija,u vezi smo i sa Gorskom službom spašavanja,koja bi onda na saonicama pokušala dovesti majku i dijete do bolničkog automobila,s kojim bi majku i dijete odveli do rodilišta u Splitu - dodao je Kasalo.

Imoćani će pamtiti i nadljudske napore članova Javne vatrogasne postrojbe i radnika zimske službe koji su se od subote poslijepodne borili sa snježnim zapusima i ledenom burom u Runovićima.

Naime,Dom za stare i nemoćne,kao i južni dio Runovića ostao je bez struje, ali i namirnica za normalnu prehranu štićenika doma.

Nakon skoro pet sati probijanja kroz snijeg, ralica zimske službe uspjela se probiti do Doma kulture u Runovićima ,a onda su vatrogasci pješice prvo donijeli kruh i ostalu hranu te poslije i agregate za električnu energiju.