FOTO  Dragan Čović na otvaranju Tuđmanovog spomenika u Pločama

Dragan Čović na otvaranju Tuđmanovog spomenika u Pločama

Neponovljiv, jedinstven, vizionar, hrabar, utemeljitelj, najzaslužniji je za stvaranje nezavisne, samostalne države Hrvatske", rekao je između ostalog na otkrivanju brončanoga spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Pločama inicijator projekta don Petar Mikić, te dodao: „Ispunio mi se jedan od davnih snova, ali ja još uvijek sanjam. Moramo konačno shvatiti da je Bog gospodar povijesti i da sve dođe na svoje. Nama samo treba strpljenje, rad i molitva".

U podnožju spomenika piše: "Dr. Franjo Tuđman - Prvom predsjedniku Republike Hrvatske posvećuje župnik Petar Mikić A.D.MMXV."

Don Petar je istaknuo i Tuđmanovu ulogu u izgradnji crkve u Pločama, kada se zarekao da će „tom velikanu, divu, najvećoj figuri u hrvatskoj povijesti, pod čijim vodstvom su se ostvarili snovi mnogih generacija, podići dostojanstven spomenik".

Pločanski župnik ispunio je svoj zavjet, a u obraćanju javnosti prisjetio se teških trenutaka koje je proživio u Pločama, odlazaka u zatvor, te svojega oca, „kojem smrtnu presudu izrekoše, zbog njegovog rodoljublja, partizani mosorskog odreda".

Tuđmanov spomenik otkrili su Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a RH i Miroslav Tuđman, koji je, uz zahvalu Pločanima i don Petru, poručio kako je spomenik današnjim i budućim generacijama jasna poruka u što je hrvatski narod vjerovao i za što se žrtvovao.

Osim brojnih Pločana, veliko zanimanje prigodom postavljanja spomenika pokazali su i nazočni otvaranju bili brojni političari i gospodarstvenici iz Hrvatske i BiH.