FOTO/VIDEO  Dokumentarni film o zaustavljanju tenkova u Pologu sutra na HRT-u

Film koji je nastao u produkciji Kadar, tematizira blokadu tenkovske kolone JNA u mjestu Polog na pola puta između Mostara i Širokog Brijega, koja je trajala od 7. do 9. svibnja 1991. godine.

Sat iz pola noći, šestog svibnja 1991. godine, zapovjednik 4. korpusa JNA general-major Milovan Zorc dobiva iz Generalštaba u Beogradu tajnu depešu u kojoj mu se naređuje da iz Mostara premjesti dio 10. oklopne mehanizirane brigade i spoji je s ostatkom tenkovskih jedinica u Hrvatskoj u Sinju.

Duga tenkovska kolona opremljena bojevim granatama i vojnicima-ročnicima, koji prvi put za vrijeme služenja vojnog roka dobivaju puške i pištolje s bojevim mecima, u rano jutro 7. svibnja 1991. godine iz Mostara kreće prema Sinju.

Na petnaestom kilometru od Mostara tenkovska kolona nailazi na višekilometarsku barikadu sastavljenu od građana i teških kamiona i osobnih vozila. General-major Milovan Zorc obavještava zapovjedništvo JNA u Beogradu da su civili zaustavili kolonu.

Dok traju verbalni sukobi, mimoilaženje u zapovjednom lancu JNA, do preplašenih vojnika u tenkovima, sastavljenih od svih naroda s prostora bivše Jugoslavije, koji i sami ne znaju kamo zapravo idu s bojevim streljivom i zašto, stižu informacije da će prvi put morati upotrijebiti vatreno naoružanje.

Samo 30-ak metara dalje pred tenkovskim cijevima stoji goloruki narod, odlučan da se oklopna brigada vrati u vojarnu u Mostar. Prvi put generali, pukovnici bivše JNA i političari SFRJ govore o tim događajima. Svoje priče iznose obični građani, vojnici JNA, njihovi zapovjednici, političari, svećenici, policajci...

Film prikazuje svu kompleksnost te situacije, a kroz izjave saznajmo kako su izgledali sukobi s pretpostavljenima s jedne strane i ljudima koji su bili spremni svoje živote ostaviti pod tenkovskim gusjenicama s druge strane.

Film ulazi u intimu ljudi u birokratskim uredima, u duše zapovjednika, vojnika, običnih građana!

Kroz igrane scene, autentične kadrove, izjave, radijska i novinska izvješća, film "3 dana" prikazuje kaos, neizvjesnost, strahovanja uoči početka raspada Jugoslavije dominirala.