Dodijeljene 232 stipendije za učenje hrvatskog jezika u RH – najveći broj otkad Program postoji

stipendije rh
... svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli naknade/stipendije za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za polaznike Tečaja hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj potpisali su potomci hrvatskih iseljenika iz Čilea, Argentine, Urugvaja, Brazila, Paragvaja, Bolivije, Perua, Venezuele, Mađarske, Austrije i Australije.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Republiku Hrvatsku kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka. „ Zaista je dojmljivo ovdje u Hrvatskoj vidjeti vas, nove polaznike tečaja hrvatskog jezika, iz udaljenih zemalja svijeta koje su tijekom povijesti nastanili brojni Hrvati. Čestitam vam na dobivenoj stipendiji i želim istaknuti da Vlada Republike Hrvatske pridaje osobitu pozornost očuvanju hrvatskog identiteta u svijetu, uz brigu i skrb za sve Hrvate i njihove potomke koji žive izvan granica suvremene hrvatske države. U tom je okviru učenje hrvatskog jezika od neprocjenjive važnosti. Jezik odražava kulturno i povijesno naslijeđe kao i stvarnost svakog naroda. Dragi polaznici tečaja hrvatskog jezika, želim vam puno uspjeha u učenju hrvatskog jezika i ugodan boravak u vašoj domovini." - te istaknuo: „Vi ste najbolji promicatelji i ambasadori hrvatske kulture i identiteta hrvatskog naroda u zemljama iz kojih dolazite."

U ime svih polaznika tečaja hrvatskog jezika na dodijeljenim stipendijama zahvalila se stipendistica Ana Katarina Kinda iz Austrije koja je rekla kako su ovom stipendijom dobili ne samo priliku učiti jezik svojih predaka već se i upoznati s bogatom hrvatskom kulturom i tradicijom. „Kažu da hrvatski jezik nije lagan za naučiti, ali čvrsto vjerujem da ćemo svojim trudom i upornošću, a prije svega zbog ljubavi prema Hrvatskoj naučiti jezik te opravdati dodijeljenu stipendiju" - rekla je Ana Katarina.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je za akademsku 2017./18. godinu odobrio ukupno 232 naknade/stipendije (88 zimskih i 134 ljetnih) za 170 polaznika, koji će tečaj hrvatskog jezika pohađati na Filozofskim fakultetima u Zagrebu (99 polaznika), Splitu (56 polaznika) i Rijeci (7 polaznika). Od ukupnog broja odobrenih naknada/stipendija u 2017./18. godini, 10 naknada/stipendija odobreno je za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 5 ljetnih). To je dosad uvjerljivo najveći broj odobrenih naknada/stipendija za jednu akademsku godinu od kada Program postoji.

Programom učenja hrvatskoga jezika na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, omogućuje se pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i njegovanje hrvatske kulture nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske sa iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, a onima koji su se već vratili u domovinu pomaže se u daljnjoj integraciji u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj.