Do kad će osobe poput Zorana Stevanovića provocirati i vrijeđati sve koji vole Hrvatsku?

Zoran Stevanovic

Putem medija je svima u Hrvatskoj plasirana tvrdnja da je taj beskrajno sramotni i provokazivni čin djelo delegata utakmice nakon konzultacija s FIFA-om. No, dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović otkrio je da se ne radistev tek o „jednostranoj" odluci FIFA-e, piše hkv.hr.

Pod naslovom: Vrbanović: ‘FARE i Stevanović su zatražili micanje transparenta ‘Zapamtite Vukovar", Jutarnji list prenosi riječi Damira Vrbanovića na upit o tome tko je zabranio transparent ‘Zapamtite Vukovar', uz podsjećanje na ćirilični natpis ‘Bykobap' u rujnu u Beogradu, kao i na paljenje hrvatske zastave na tribinama:

„Prvi put danas sjajno pitanje! Izvikivalo se i kod nas ‘pederu' i ‘cigane' samo da se nekome napakosti. Činjenica je takva: Vukovar svi emotivno doživljavamo, mogu razumijeti da delegat to nije tako doživio. Htjeli smo mu reći da je ‘Zapamtite Vukovar' sjećanje na sve žrtve, tražili smo i minutu šutnje prije utakmice, no delegat se uplašio, izgubio zrnce razuma, tražio tumačenje od Fife i drugo jutro dobio odgovor da bi to bilo protivno Fifinu stavu o izbjegavanju ikakvih drugih konotacija na stadionu osim sportskih. Drugi ‘banneri', na kojima je pisalo samo Vukovar te imena drugih gradova nisu mu smetali", odgovorio je Vrbanović, a potom naglasio:

„Moram reći i da je transparent ‘Zapamtite Vukovar' zasmetao FARE-u, kad nam već ljudi iz FARE-a dijele lekcije. A definitivno nije bio usmjeren prema nikome i možemo se svi osjećati povrijeđeni što je to maknuto."

A što je to FARE (Football Against Racism in Europe, Nogomet protiv rasizma u Europi) objašnjava pak Slobodna Dalmacija:

„Partner FARE programa u Hrvatskoj riječka je udruga Korak ispred. Izvršni direktor Zoran Stevanović vrlo revnosno sastavlja izvješća o anomalijama na hrvatskim nogometnim stadionima. Za svoju djelatnost. udruga Korak ispred u svibnju 2012. dobila je i povelju od ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića."

Nismo niti sumnjali da će Jovanović nagraditi Stevanovića koji je, primjerice, kroz FARE prijavljivao Hrvatsku zbog pjesama „Lijepa li si", „Oj hrvatska mati", itd. dakle pjesama koje su vezane isključivo uz modernu državu Hrvatsku, onu nastalu slijedom događaja nakon prvih slobodnih parlamentarnih izbora 1991. godine.

Dakle, izvjesni Zoran Stevanović, koji očito uživa podršku i ministra Željka Jovanovića, osoba je koja određuje što hrvatski navijači smiju, a što ne. A njegova je „ljubav" prema Hrvatskoj, državi u kojoj i od koje živi, tolika da mu, prema riječima Damira Vrbanovića, smeta i samo ime Vukovar, budući da je njegova udruga tražila i da se sve na čemu piše Vukovar ukloni sa stadiona. Teško jei zamisliti goru i bezobrazniju provokaciju za sve ljude kojima je Hrvatska domovina.

Prava je tragedija to što takvo besprimjerno, dugotrajno i sustavno provociranje i vrijeđanje svih državljana Hrvatske pomaže država, a ministar u njenoj vladi nagrađuje poveljom.