Djeca zbog otrovnog plina imaju promjene na mozgu, liječnici zabrinuti

Petogodišnji talijanski dječak i njegova 14-godišnja sestra, koji leže u induciranoj komi na respiratoru u splitskoj bolnici, imaju promjene na mozgu zbog udisanja ugljikova monoksida, javlja Slobodna Dalmacija.

Brat i sestra i dalje leže na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, gdje se liječnici danonoćno bore za njihove živote. No, liječnici strahuju da bi onog trenutka kad budu skinuti s respiratora i kada dođu svijesti, dakle kad više ne budu sedirani i u stanju inducirane kome, moglo bi doći do neuroloških problema.

Promjene na mozgu nastale od udisanja otrovnog plina

Jučer je otrovanoj djeci napravljena magnetska rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu, ali zasad još nitko ne može znati o kakvim se promjenama točno radi i koliko su ozbiljne. No, ono što je neupitno je da su te promjene nastale kao posljedica udisanja otrovnog ugljikova monoksida.

"Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživjeti moždane stanice. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga", rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan splitski neurolog koji je želio ostati anoniman.

Uhićeni vlasnik i kapetan broda, brane se sa slobode

Zbog tragedije u kojoj je smrtno stradao jedan Talijan, a dvoje djece je i dalje u komi i na aparatima, uhićeni su vlasnik i kapetan broda.

Kako je objavila policija, uhićeni su jer su u strojarnicu broda ugradili agregat iz kojeg je curio otrovni plin.

Jutros su odvedeni pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

 

Ugradili agregat samo par dana prije tragedije

Policija navodi kako postoji osnovana sumnja da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza 2019., samo nekoliko dana prije tragedije kod Hvara, ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do istjecanja otrovnih plinova u potpalublje broda, odnosno prostor putničkih kabina, i posljedičnog trovanja putnika, navela je policija.

Sudski vještak: Ovo se apsolutno nije smjelo dogoditi

Tragediju kod Hvara za HRT je komentirao i ovlašteni sudski vještak dipl. ing. Petar Pečur koji navodi kako se u brod nije smjelo ništa ugrađivati bez znanja i odobrenja Hrvatskog registra brodova i Lučke kapetanije.

"Apsolutno se to nije smjelo dogoditi. Komercijalni pritisak i zarada ne bi smjeli biti primarni faktor. Sigurnost mora biti prije svega", rekao je Pečur.

"Ovakvi slučajevi su česti"

Kaže kako su ovakvi slučajevi nestručnog rukovanja i montiranja uređaja, nažalost, česti.

"Često se to događa. I to kad prođe pregled jer mnogi ljudi kalkuliraju na loš način, kad prođe pregled, inspektor se okrene i ode, oni sutradan rade neke stvari koje su nedopuštene i opasne, vrlo opasne", rekao je Pečur za HRT.

Obojica uhićenih negiraju krivnju

Odvjetnik Hrvoje Krišto, branitelj 23-godišnjeg vlasnika broda, kazao je kako je provedeno prvo ispitivanje te da njegov branjenik negira krivnju.

''Za sada nema nikakvog čvrstog dokaza i treba pričekati kompleksna vještačenja koja će tek dokazati što je uzrok teških posljedica, odnosno odakle je došlo trovanje'', kazao je Krišto. Obranu je iznio i kapetan broda koji je također negirao krivnju, dodaje splitski dnevnik.