Dijete s posebnim potrebama izvrijeđali i izbacili iz aviona

Tročlana obitelj izbačena je u subotu poslijepodne iz zrakoplova Croatia Airlinesa na zagrebačkom Plesu, nakon rasprave sa stjuardesom koja je njihovu kćer sa posebnim potrebama nazvala retardiranom. Po njih je na kraju, nakon odluke kapetana leta došla policija, a u pritvoru su bili zadržani sve dok zrakoplov kojim su trebali letjeti za Dubrovnik, nije sletio na aerodrom u Čilipima.

Do incidenta je došlo kada se par s kćerkom s posebnim potrebama, starosti 22 godine, pokušao ukrcati na zrakoplov za Dubrovnik. Porijeklom su iz Bosne, no 17 godina žive u Norveškoj i u Hrvatsku često dolaze na ljetni odmor. I do sada su putovali zrakoplovom, a u subotu su se trebali u Dubrovniku uhvatiti let za povratak kući u norveški grad Trondheim.

"Platili smo karte, ušli u avion i sjeli na svoja sjedišta. Prišla nam je nervozna stjuardesa koja je rekla da ne možemo tamo sjediti. Pitala sam zašto. Ona mi je pred svima u avionu da to čuju, bezobrazno odgovorila: Retardirani i starci ne mogu sjediti pored izlaza", ispričala je šokirana majka dodajući kako je tada započela prepirku sa stjuardesom koa joj je uvrijedila dijete. Pitala je stjuardesu ima li ona djecu i kako bi se ona osjećala da je riječ o njezinoj kćeri koju drugi zovu retardiranom.

"Stjuardesa se na peti okrenula i otišla kod kapetana aviona, koji je, bez da nas je išta pitao, odlučio da moramo van iz aviona ili neće poletjeti", opisao je otac djevojke za Jutarnji list. Dodao je kako je policija bila korektna, te da im e jedan policajac suznih očiju rekao kako bi on reagirao još gore.

Do dolaska njihovog leta u Dubrovnik vrijeme su proveli u prostorijama Zračne luke Zagreb, a osjećali su se, kažu, kao teroristi. Otac djevojčice navodi kako je ostalo osoblje u Luci bilo korektno, te da im je gospođa koja im je pomogla kupiti nove karte kazala kako se ne želi miješati.

Nitko od putnika nije se žalio na njihovu kćer, ali nitko nije ni pomogao. "Neki su zurili u pod, a stranci su vrtjeli glavama. To nam je antipromocija i mi ovako nikad nećemo u Europu. Propalo nam je nekoliko tisuća kuna jer smo promašili letove, ali nije nas briga za novac. Samo želimo upozoriti javnost da se ovo nekome drugome u budućnosti ne bi ponovilo", ispričali su roditelji za Jutarnji list.

Istakli su kako će stupiti u kontakt s norveškom ambasadom kako bi uložili prigovor. Tako bi ovaj incident mogao poprimiti i međunarodni karakter.

Glasnogovornica Croatia Airlinesa Ksenija Zlof kaže da njihovi strogi propisi ne dozvoljavaju osobama s posebnim potrebama sjedenje kod izlaza za nuždu.

"Na tim sjedalima mogu sjediti osobe koje mogu pomagati ostalim putnicima da izađu iz aviona u slučaju nužde. Prodavačica karata upozorila obitelj da ne sjedaju tamo, ali oni su inzistirali", neslužbeno je objasnila Zlof.

izvor: tportal.hr