Deklaracija o potpori Hrvatima već ovog mjeseca!?

maraton franjo tuđman, Hrvati u BIH, Hrvatska, ustav, prosvjed, Hrvatska zemlja, dan državnosti, matija šerić, ustaše, partizani, dijaspora, Hrvatska dijaspora, domovina, Novac, Hrvatska zemlja, priznanje, dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Hrvatska, borba, pomoć, finansijska sredstva, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, BIH, Hrvati, Hrvati u BIH, državljanstvo, Hrvatsko državljanstvo, dokumenti, branitelji, Dan državnosti Hrvatske, moja domovina, hrvatsko iseljeništvo ,  iseljeničke priče
...će  napokon biti uvrštena na dnevni red proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora. U dokumentu se jasno daje potpora Hrvatima u BiH te njihovim predstavnicima u pregovorima vezanim uz promjene Ustava. Iz dobro obaviještenih izvora Dnevni list doznaje kako novo zasjedanje počinje 14. travnja, te je veoma moguće da se vrlo brzo nakon toga glasuje o ovom dokumentu koji, istina načelno, daje punu potporu Hrvatima u BiH u njihovoj borbi za jednakopravnost s druga dva naroda.

- Vrlo je moguće da bi se o ovom dokumentu glasovalo već u travnju, a ako ne, rasprave se obavljaju i u lipnju, naglasio je naš sugovornik, koji kaže kako usvajanje deklaracije ne predstavlja kompliciranu proceduru, jer su očekivanja da će ovaj dokument svakako dobiti veliku potporu u Saboru. Iako se posljednjih dana mnogo govorilo o usvajanju strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH, neki su postavili pitanje radi li se zapravo o zaobilaženju usvajanja deklaracije, u kojem inače po prvi put od Daytona Hrvatska izričito podupire teritorijalni preustroj BiH. Naš sugovornik kaže kako nema bojazni jer točke naglašene u ovom dokumentu predstavljaju načelne stvari. Naime, upravo je Hrvatski sabor završetkom zimskog zasjedanja došao gotovo do točke dnevnog reda na kojoj se nalazila deklaracija, ali je zbog nekih drugih, u tom trenutku važnih stvari, ovo pitanje ostavljeno za proljetni dio zasjedanja.

Inače, u dokumentu se jasno daje potpora Hrvatima u BiH te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim uz promjene Ustava, kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost s druga dva naroda, što se može ostvariti samo uz “poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te Ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine”.
Zanimljivo je naglasiti da ovaj dokument, iako deklarativne naravi, sadrži nekoliko točki iz kojih se može iščitati da Hrvatska kritizira daytonsko uređenje države podijeljene između dvaju entiteta te neizravno podupire i novi administrativno-teritorijalni ustroj.  

S druge strane, mnogo se aktivnije radi na spomenutoj strategiji i zakonu o Hrvatima izvan Hrvatske pa smo tako iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija doznali kako su upravo zatražili mišljenje o ustroju povjerenstva koje bi se trebalo baviti ovim stvarima. Osnivanjem povjerenstva i brzina kojom se započelo s ovim poslom pokazuje kako se radi o stvarima koje trebaju ublažiti posljedice koje će se pojaviti usvajanjem zakona o dvojnom prebivalištu. Čini se kako su prilično negativne reakcije hrvatskih političara i javnosti u BiH, koji strahuju da će ukidanje dvojnog prebivališta ostaviti veliki broj Hrvata u BiH bez socijalnih prava, urodile plodom.