Dani franjevačke kulture u Našicama: In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri

našice, In odium fidei
... jučer, u nedjelju 10. svibnja, u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog. Uz Slavonski Brod i Osijek, Našice su treći slavonski grad u kojem je održana projekcija ovoga dokumentarnog filma scenaristice i redateljice Nade Prkačin koji oživljava istinu o jugokomunističkom ubojstvu 66 članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Program je započeo zajedničkom pjesmom »Odlučio sam slijediti Krista« kojom je odjekivala cijela dvorana samostana, od 13. stoljeća postojane franjevačke zajednice u Našicama, izražavajući odlučnost u vjernosti primjeru širokobrijeških fratara koji su Krista slijedili i u mučeničku smrt.

Film u 60 minuta prikazuje »kako se dogodilo plansko smaknuće svećenika koji su siromašni hercegovački kraj razvili u vjersko i kulturno, gospodarsko i odgojno-obrazovno mjesto, gdje su se u glasovitoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu poučavali budući svećenici, ali i djeca koja nisu bila na putu duhovnog poziva«, rekla je producentica filma Ksenija Abramović. Gimnaziju na Širokom Brijegu, uz hercegovačku i djecu iz Dalmacije, pohađala su i brojna slavonska djeca. »To življenje za dobro šire zajednice, izvan svojih samostana, itekako poznaju i razumiju i ovdašnji franjevci, koji su i u Našicama, još u Srednjem vijeku, organizirali škole za mlade duhovnog poziva, ali i svih drugih staleža«, primijetila je Ksenija Abramović. Ovih dana slavi se 70 godina pobjede nad nacionalsocijalizmom i fašizmom diljem Europe, pa i u Hrvatskoj, a u cjelovitom sagledavanju povijesne zbilje, treba istaknuti da je istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca bila sve do sada prešućivana i zataškavana.

Predstavljajući projekt u osnivanju Laudato obiteljske televizije (LTV-a) s kršćanskim vrijednostima, ravnateljica Ksenija Abramović naglasila je kako LTV želi biti u službi takve istine, »širiti govor o mučeništvu, ali i vjernom življenju ljubavi prema Bogu, Crkvi i svome narodu«. Našice su grad bogat kulturnom baštinom franjevaca i svojih slavnih građana, kao što je ugledna hrvatska plemićka obitelj Pejačević iz koje je i skladateljica Dora Pejačević te istaknuti javni i kulturni djelatnik Izidor Kršnjavi. »LTV želi promicati takav sadržaj - snimati dokumentarce i priloge o tako slavnim ljudima i naraštajima naših predaka koji su svojim stvaralaštvom zadužili nas, naraštaje kojima su ostavili toliko blaga«, rekla je Ksenija Abramović. Zaključila je: »Nažalost, i našički kraj je propatio u Domovinskom ratu, bio je pogođen i ovaj franjevački samostan. Ali, vi, ljudi, pokazujete kako su naš hrvatski i katolički duh, kao i ljubav prema svome kraju, neuništivi.«

Zahvalnost za održanu projekciju Laudatovog filma izrazio je župnik župe Sv. Antuna Padovanskog i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama fra Zoran Bibić. Istakao je da je Hercegovačka franjevačka provincija jedinstvena, »iako je tada bila najmanja, izgubila je najviše fratara«. »Problem onih koji čine zlo je to što gledaju ograničeno, a mi gledamo u svjetlu vjere, svjetlu uskrsnuća! To je upravo Božji blagoslov! To je dar!«, naglasio je fra Zoran Bibić. Još je dodao: »Vjerujem da sve što ima molitvenu pozadinu ima i budućnost! Stoga, molimo za LTV!«

Projekciju filma te osnivanje LTV-a podržao je i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar koji vjeruje da će se »u Našicama naći puno prijatelja za Klub LTV-a«. »Trebamo pamtiti ono što se dogodilo da bismo znali kako dalje živjeti. I u tome nam pomažu dokumentarci LTV-a«, zaključio je gradonačelnik Žagar.

Moderator programa projekcije filma bio je župljanin, gospodin Rudica Čeme.