Dan neovisnosti: 8. listopada 1991. Hrvatska raskinula sve državnopravne veze s Jugoslavijom

Hrvatska, dan neovisnosti, Zdravka Bušić, Novac, razvojna pomoć, Hrvatska, projekti, hrvata

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je tu jednoglasnu odluku donio ravno prije četvrt stoljeća, 8. listopada 1991., u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada. Dan ranije, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula a četiri ozlijeđene.

U trenutku napada, nešto iza 15 sati, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman razgovarao je u Banskim dvorima s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije Antom Markovićem, ali nitko od njih nije stradao.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Hrvatski sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Prethodno, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i nezavisna država, pa se 8. listopada smatra okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.