Dan nakon objave snimke: Slovenski arbitar i dužnosnica dali ostavke

kočarice

... slovenski premijer Miro Cerar o telefonskim razgovorima koje su prisluškujući otkrili Hrvati, piše 24ur.com. Svoju je ostavku ponudila Simona Drenik, a Jernej Sokolec je, neslužbeno, s pozicije arbitra već odstupio, javlja net.hr.

Nakon što je Večernji list jučer objavio snimke telefonskih razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekolca i slovenske agentice pri tom sudu, tj. predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, u kojima raspravljaju o detaljima arbitražnog sporazuma, prema neslužbenim podacima slovenske nacionalne televizije Sekolec je odstupio s položaja slovenskoga arbitra i o tome je pismeno već obavijestio sud u Haagu.

Drenik je jutros premijeru Miri Ceraru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu također pismenim putem ponudila svoju ostavku.

Cerar je prije sjednice slovenske vlade da ni on ni vlada nisu znali za te razgovore. "A ti su razgovori bili neprimjereni. Zato očekujem da će oboje preuzeti odgovornost", rekao je.

Rekao je da je očito da netko, tko je povezan s hrvatskom stranom, koristi špijunske metode kako bi utjecao na arbitražu.

"Sve mi se ovo čini nečuvenim", izjavio je. Slovenska vlada i on osbono se zauzimaju za nepristrano i neovisno djelovanje arbitražnog suda. Dodao je i da će naadlje činiti sve da podupiru rad tog suda.

Prema Cerarovim riječima, arbitražni sud živi dalje, djeluje u skladu s arbitražnim sporazumom, a bude li potrebno, slovenska će strana zamijeniti svoje arbitre.

On očekuje da će sud nastaviti raditi po postojećim pravilima, kako međunarodnima, tako i onima iz arbitražnog sporazuma, te da će na kraju donijeti presudu koja će biti oabvezujuća za obje strane.