Dan hrvatskih mučenika

Na Udbini se od jutros okupilo više tisuća ljudi. Program proslave počeo je križnim putem od crkve sv. Marka Groba do Crkve hrvatskih mučenika, na vrlo strmoj dionici od 2100 metara. Među hodočasnicima bili su vojni veterani koji su u organizaciji zadarske Udruge pripadnika gardijskog središta za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran" krenuli u ponedjeljak iz Gvozdanskog kod Gline na hodočašće dugačko 176 kilometara. Gvozdansko, kako je kazao hodočasnik Damir Borovčak, simbolizira junaštvo hrvatskog naroda (1577. i 1578.) iz vremena kada je Hrvatska u obrani od turskih osvajanja zaslužila naziv 'predziđe kršćanstva' (antemurale christianitatis).

Misno slavlje ispred crkve, pred više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, predvodio je glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup mons. Nikola Eterović u zajedništvu s hrvatskim biskupima. Mons. Eterović prenio je apostolski blagoslov i pozdrave pape Franje, a u svojoj propovijedi istaknuo je kako su se okupili da bi zahvalili Bogu na daru života. Podsjetio je da je svake godine u svijetu ubijeno oko 100.000 osoba zbog kršćanske vjere.

Taj zastrašujući podatak pokazuje da su kršćani danas u svijetu najnezaštićeniji od svih vjerskih zajednica. On upozorava i na grubo kršenje vjerskih sloboda i 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta kojim je car Konstantin 313. g. u Milanu dao kršćanima, do tada proganjanima, vjersku slobodu. Taj broj poručuje nam također da su i danas mučenici među nama, kazao je nadbiskup Eterović.

Istaknuo je kako je za nas Hrvate važno spomenuti i 520. obljetnicu Krbavske bitke, kada su upravo na ovome mjestu 1493. godine izginuli brojni pripadnici našega naroda, jer su u tom tragičnom razdoblju naše povijesti bili prisiljeni oružjem štititi svoje domove i zaustavljati prodor Otomanskoga Carstva.

Nakon mise održao se tradicionalni nastup KUD-ova i klapa.


hrt.hr