Dalmacija odsječena od unutrašnjosti, meteorolozi za utorak najavljuju još teže uvjete

snijeg vožnja
Prema izvješću Hrvatskog autokluba od 15:50h, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sva su vozila zatvorene sljedeće prometnice:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
državna cesta DC1 između Udbine i Knina;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; i
ŽC5203 Sučević-Donji Srb-Brotnja.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;
riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica,
dionica Jasranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja,
DC25 Gospić-Karlobag, i
Paški most.

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno još i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, sjevernom primorju, Dalmaciji i obrnuto.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, snijeg mjestimice povremeno pada u Gorskom kotaru i Lici, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog snježne vijavice za sav promet zatvorena je DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Zimski su uvjeti na staroj cesti preko Učke i Ćićarije (zabrana je za teretna vozila iznad 7,5t). Brojna su ograničenja na cestama u cijelom Gorskom kotaru i Lici, a HAK detaljan popis ima na svojoj web stranici.

U prekidu su i brojne trajektne i katamaranske linije.

Riječko okružje:

katamaranska linija: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka,
brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak
trajekti na linijama: Brestova-Porozina, Lopar-Valbiska. Stinica-Mišnjak, i Prizna-Žigljen

Splitsko okružje:

katamaranska linija: Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Split-Hvar-Korčula

Zadarsko okružje:

katamaranska linija: Zadar-Premuda-Silba-Olib

Prognoza: Još snijega i vjetra

Najnovija prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje umjereno do pretežno oblačno i ostatak ponedjeljka. U Gorskom kotaru i Lici povremeno snijeg, na Jadranu kiša, ali je snijeg mjestimice moguć i uz obalu te ponegdje na otocima. Snijega će navečer i u noći mjestimice biti i u istočnim i središnjim krajevima. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2, na Jadranu od 4 do 9 °C.

U utorak se vrijeme neće smiriti, bit će i dalje pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu s kišom i snijegom. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu između 1 i 7 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma objavio niz upozorenja za cijelu državu. U utorak će crvena uzbuna, koja upućuje na izuzetno opasne vremenske uvjete, na snazi biti u Istri i cijelom sjevernom primorju zbog najavljenih snažnih udara vjetra, koji bi u podvelebitskom kanalu mogli dosezati čak 205 kilometara na sat. Na širem riječkom području vrijedi i narančasta uzbuna zbog 10-ak centimetara snijega koliko bi ga moglo napadati. Narančasti alarm označava opasne vremenske uvjete.

Za čitavu unutrašnjost na snazi su žuta upozorenja, koja upućuju na potencijalno opasne vremenske uvjete, a objavljena su zbog jakih udara vjetra te snijega, kojega bi moglo napadati do 15 centimetara u nizinama, a do 25 centimetara u Lici i Gorskom kotaru. Naravno, riječ je o novim količinama snijega tako da će ukupna visina snježnog pokrivača biti ponegdje i veća, s obzirom da se stari još nije otopio.

U srijedu se na kopnu očekuje umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorju i na istoku zemlje. U četvrtak djelomice, a u petak pretežno sunčano, a slabog snijega još povremeno može biti u gorju. Jutra vrlo hladna, osobito od četvrtka, a dnevna temperatura bez znatnije promjene. Na Jadranu u srijedu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a u petak pretežno sunčano. Slabe kiše još može biti ponajprije u srijedu na jugu. U srijedu će još puhati jaka, na udare i olujna bura, koja će postupno slabjeti. Postupno hladnije, osobito ujutro.

jutarnji list