FOTO  Da se ne zaboravi: Andrija Matijaš Pauk

Andrija Matijaš Pauka, domovinski rat

Kao mlad momak bez posla upisuje srednju dočasničku školu i završava za oklopno motorizirane postrojbe i službuje u Banja luci i po Sloveniji.

Na samome početku obranbenog domovinskoga rata prikjučuje se 4 brigadi zbora narodne garde i postaje zapovjednik samostalne satnije,  te 1992 godine zapovjednik oklopne satnije, a nedugo zatim i oklopne bojne.

Ostat će upamćen po akciji Maslenica 1993 godine gdje je čak ranjen 4 puta i gdje je bježao je iz bolnice da bi bio uz svoje suborce. Ta akcija ostat će upamćena po direktnoj borbi tenkova 4 gardijske brigade i srpskih oklopnjaka, a čuvena njegova rečenica glasi:Kad krenemo gorit će nebo i zemlja.

Onda se redaju akcije Hrvatske vojske Oluja, Skok 1, Skok 2 , Maestral..., sve do kobnoga 09.10.1995 god. kada pogiba na položajima oko Mrkonjić grada.

4. gardijska brigada dobiva ime po njemu i zove se Pauci kao i vojarna u Hrvatskom krajevskome gradu Kninu. U Marini kraj Trogira mu je prošle godine otkrivena bista i uređen spomen park na samom ulazu u mjesto Njegovo zadnje počivalište je u rodnome mjestu Pozorac.

Njegov lik i djela se ne zaboravjaju nego žive u nama i prenose se na mlađe naraštaje.

Počivaj u miru prijatelju i suborče.

Foto i tekst by:Ivica Lozina