Čudan ste narod vi Hrvati, za Gospu u svetištima milijun ljudi, a državom vladaju komunisti

Sinj, gospa sinjska, Hrvati, komunisti, Gospa
Vjerski turizam u Hrvatkoj bilježi odlične rezultate. U Svetište Majke Božje Bistričke, prema podacima turističke zajednice, na dan Velike Gospe dođe oko 60 tisuća posjetitelja, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

U isto vrijeme, kažu u Turističkoj zajednici, Svetište Majke Božje Trsatske posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu 60-70 tisuća posjetitelja.

Svetište Gospe Sinjske u razdoblju Devetnice, (od 6.-15. kolovoza), posjeti ukupno do 200 tisuća posjetitelja, a na blagdan Velike Gospe ove godine, na 300. obljetnicu u Svetište je pohodilo oko sto tisuća vjernika.
velika gospa vrpolje_gospa molitva

U Pleternici u Svetište Gospe od suza od 23. do 31. 8. održavaju se Devetnice Gospi od suza, kada, kroz 9 dana, svetište posjeti oko 100 tisuća hodočasnika. Posebice je posjećen zadnji dan, 31. kolovoza, kada Svetište posjeti više od 40 tisuća hodočasnika. U Svetište majke Božje od Krasna (Senj) u blagdanskom razdoblju dođe oko 15 tisuća posjetitelja.

U Strategiji razvoja turizma do 2020. vjerski turizam obrađen je kao podproizvod kulturnog turizma, jednog od deset ključnih turističkih proizvoda na kojem će se graditi razvitak turizma u Hrvatskoj. Kulturni turizam jedan je od šest turističkih proizvoda kojim se Hrvatske predstavlja na stranim tržištima, a u sklopu kulturne baštine važan sadržaj su i marijanska svetišta kojih u Hrvatskoj ima 23.

Iz iskustva sa sajmova Hrvatske turističke zajednice, interes za svetišta ističe se posebice kod Španjolaca i Poljaka, dok turisti iz Sjedinjenih Američkih Država znaju za hrvatska svetišta te ih u velikoj mjeri prilikom dolaska u Hrvatsku i posjećuju.
velika gospa, sinj 660x425 FaH

Dakle, u vrijeme blagdane Velike Gospe marijanska svetišta u Hrvatskoj posjeti više od pola milijuna vjernika. Ako se tim podacima pridodaju svetišta Majke Božije na području Bosne i Hercegovine - Široki Brijeg, Olovo, Komušina, Posušje i Međugorje - broj vjernika koji u danima Velike Gospe posjeti marijanska svetišta penje na oko 700 tisuća vjernika. Ove godine iznimno, zbog velikih obljetnica, broj je veći nego uobičajeno i doseže do 800 tisuća hodočasnika.

Danas su također vrlo posjećena i svetišta Gorici, Arbanasima kraj Zadra, Svetište Majke Božje Jeruzalemske u Trškom Vrhu, Marija Snježna u Belcu, Svetište u Kloštaru i Slavonskom Kobau, proslava Gospe Osječke u Tvrđi, Gospe od Zdravlja u Splitu, te Svetišta u Voćinu, Lapadu na Pagu i Seonici kraj Tomislavgrada.

Veliki broj vjernika svake godine proslavi blagdan Velike Gospe u Zelenoj katedrali u Prološcu, na izvoru rijeke Vrljike koja život daje Imotsko-bekijskom polju. U Zagrebu se slavi u Svetište Majke Božje Remetske i u župi Uznesenja BDM u Stenjevcu.

U internetskim anketama na portalima u Hrvatskoj oko 75 posto sudionika kazalo je da će za Veliku Gospu nazočiti misnom slavlju. Dvdadesetak posto kazalo je da neće, a njih pet posto nije znalo odgovor. Ankete na portalima ne možemo smatrati posve pouzdanima, ali mogu biti indikator raspoloženje u državi. Poglavito ako u njima sudjeluje više više od deset tisuća sugovornika.

- Čudan ste narod vi Hrvati -, kaže mi prijatelj iz Italije koji 20-ak godina preko dubrovačke agencije u Međugorje dovodi turiste iz raznih zemalja svijeta. "Na dan Velike Gospe u svetištima je skoro milijun ljudi, a na izborima pobjede komunisti."

M. Marković

maxportal.hr