Crkva ulazi u PDV, a svećnici počinju izdavati račune za usluge

Katolička crkva ući će u sustav PDV-a. O toj "revolucionarnoj" ideji često se razgovara u posljednje vrijeme u crkvenim krugovima. Crkva je, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije, oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na neprofitni dio prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati porez na dodanu vrijednost. U praksi to znači još jednu novost, a to je da će crkvene institucije za usluge morati ispostavljati – račune piše vecernji.hr.

Prekid plaćanja u gotovini

– Neće biti računa za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer se ne radi o profitnoj djelatnosti. Međutim, svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a – objašnjavaju iz Crkve.

Svatko čiji prihod prelazi godišnji iznos od 80.000 kuna trebao bi biti u sustavu PDV-a. Crkvi je zanimljiv ovaj sustav jer oni već plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a.

– To se osobito osjeti kod obnova i gradnji crkvi i drugih objekata, gdje nam iskazani PDV na računu ne znači ništa. Da smo u sustavu PDV-a, imali bismo mogućnost njegova odbitka kao pretporeza i na taj bismo način uštedjeli tih 23 posto jer bi račun bio manji upravo za taj postotak – kažu nam u Crkvi.

U Crkvi su svjesni da takav zahvat ima i drugu stranu medalje, a to je porezni nadzor i prekid plaćanja u gotovini.

Dosad bez popusta

– Nismo zbog toga dosad imali poseban tretman, tj. značajnije popuste. Štoviše, mnogi nas zahvati, poput restauracija kipova, slika i dijelova građevina, stoje i peterostruko više nego druge. Takvi se poslovi rijetko traže, pa doslovce padnete u nesvijest kad vam ispostave račun – kažu u Crkvi, dodajući kako ipak u većini slučajeva kod kupnje materijala za obnovu ili izvođenja radova dobivaju dodatni popust upravo zato što je riječ o zahvatu na crkvenom objektu.

Biskupi još nisu razmatrali ulazak u sustav PDV-a, ali prema našim informacijama, na tu novost gledaju s priličnim odobravanjem. Odluče li se za PDV, pretpostavlja se da će ga Crkva početi obračunavati od 1. siječnja 2011.

Za mise krštenja i sprovode - ništa se ne mijenja

Crkva nema obvezu izdavati račune. Tako npr. prema taksovniku Varaždinske biskupije stipendija za recitiranu misu iznosi 50 kuna, za pjevanu 130. Vjenčanje s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom iznosi 300 kuna, dopuštenje za ženidbu izvan vlastite župe s obavljenim "postupkom za ženidbu" i poukom (otpusnica) stoji 250 kuna, a dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan župe bez pouke i "postupka za ženidbu" je 50 kuna, dok je samo vjenčanje zaručnika iz druge župe bez "postupka" i pouke, 100 kuna. Sprovod iz mrtvačnice je 300 kuna. Sveta potvrda iznosi 100 kuna, a krsni, vjenčani i smrtni list je 30 kuna.

Za sve ostale usluge, uđe li u sustav PDV-a, Crkva će morati izdavati račune s obračunatim PDV-om.

izvor: vecernji.hr / Darko Pavičić