Čiovski most pušten u promet

čiovski most, Trogir
Premijer Andrej Plenković pritiskom na gumb za podizanje rampi simbolično je pustio u promet most kopno - otok Čiovo.

Premijer Plenković mostom je prošetao, između osalih, u društvu ministra prometa Olega Butkovića te lokalnih mještana.

Iako je svečano otvaranje čiovskog mosta bilo zakazano točno za 11 sati, cijela svečanost je kasnila jer je nekoliko stotina stanovnika i vlasnica vikendica na području Trogira i Čiova poremetilo protokol, javlja Slobodna Dalmacija.Još uvijek se čeka da se mnoštvo raziđe s mosta kako bi prvi automobil i službeno mogao preko njega prijeći.

U povodu otvaranja mosta, Grad Trogir i Općina Okrug organiziraju veliku feštu za svoje stanovnike. Večeras od 20.30 sati na parkingu Nasip - Brigi nedaleko od novog mosta održat će se koncert jednog od najpoznatijih lica domaće zabavne scene, popularnog Joška Čaglja Jole.

Ukupna dužina mosta je 546,34 metra, a pristupnih cesta 1271 metar. Širina plovnog puta je 25 metara. Cijena izgradnje mosta doseže 207 milijuna kuna, od čega je 176,7 milijuna kuna ili 85 posto iz EU fondova.

Grad Trogir dobio je, dakle, dugo iščekivanu novu vizuru, a njegovim stanovnicima, kao i Čiovljanima, pao je kamen sa srca što ih je pritiskao godinama, dobivajući na težini svake sezone, kad su im se pridruživali deseci tisuća turista. Od danas bi poznate višesatne kilometarske kolone trebale biti tek dio razgovora na temu "kako je to nekad bilo, ne ponovilo se".

- Uporabna dozvola bi trebala biti izdana u ponedjeljak tokom dana, a most i službeno otvoren u utorak. Čekali smo 50 godina i dočekali. Spremajte se za feštu!, napisao je prije nekoliko dana na Facebooku gradonačelnik Trogira Ante Bilić.