Četvrti vozač: Krenuo je prvo Nissan, pa Ferrari, zatim Ford i mi

prometna nesreća, ivana obad, prometna nesreća, ivana obad, prometna nesreća, ivana obad
Kad smo došli do mjesta nesreće, Ferrari je već gorio. I briga me što se piše da nisam stao, već da sam samo nastavio voziti, i da me traži policija. Pa prekjučer sam izvadio novu hrvatsku putovnicu, valjda bi me netko nešto pitao da misle da sam nešto skrivio, piše večernji list.

Vidi se na snimci
Na snimkama se vidim ja kako pretrčavam autocestu, a vidi se i moj automobil - objasnio je Sven Šalković iz Donje Šemnice kraj Krapine, vozač četvrtog automobila, Ultime GTR, sa snimki utrke Marina Čolaka. On se s još tri automobila utrkivao, a zbog toga se i dogodila nesreća u kojoj je poginula Ivana Obad. - Prošlog smo petka prije 11 sati krenuli iz Donje Šemnice prema Grobniku jer je staza bila otvorena od 13 do 16 sati. Stali smo na benzinskoj postaji iza Lučkog, a Čolak je već bio tamo s Ferarrijem i s tom djevojkom, Ivanom - prisjeća se Dino Mišković, Svenov prijatelj i suvozač toga dana. - Čolaka znam s Grobnika, sreli smo se dva ili tri puta, ali to je to, bili smo na "bok". Nemam ni njegov broj telefona, niti išta znam o njemu osim onog što sam mogao pročitati u novinama. - Došao je do nas i pozvao nas da sjednemo s njima na kavu. Rekao je da ide samo pogledati, ali da neće voziti utrke. Čekali su ova dva dečka s Nissanom (Opačak) i Fordom (Petrović). Sjeli smo deset minuta s njima na terasu i još smo se dogovorili da će Svenu pokazati neke fore na stazi kada dođemo - objašnjava Mišković.

Nije bilo dogovora
Kažu da nije bilo nikakva dogovora o utrci, već da će normalno voziti i pratiti se do Grobnika.

- Krenuo je prvo Nissan, pa Ferrari, zatim Ford i onda mi. Nije to bila nikakva utrka. Istina, pratili smo se do Karlovca i vjerojatno smo vozili nešto brže od dopuštenog, ali nikakve ekstremne brzine. Ultima ima malu kabinu, unutra smo imali te kante s rezervnim gorivom i dvije kacige, i nismo htjeli ludovati, jednostavno, bili smo skučeni u autu, pa smo odlučili ovu trojicu pustiti kada su krenuli voziti brže. Od Karlovca do nesreće više ih nismo vidjeli - prisjeća se Šalković.

- Vidjeli smo velik oblak dima ispred sebe, još smo se pitali što bi to moglo biti, a kad smo došli bliže, nismo mogli vjerovati da su to oni. Tamo su već stajali neki ljudi, a stali smo i mi. Potrčali smo, ali od vatre i dima nismo mogli ni blizu automobilu. Bilo je stravično. Pokušao sam pomoći, ali vatra je bila prejaka. Mislili smo da oboje gore, a onda smo poslije nekoliko minuta vidjeli Čolaka kako se miče u polju. Djevojku na žalost nismo mogli vidjeti od dima i vatre, volio bih da samo joj mogao pomoći. Zato nije korektno kako pišu mediji da sam pobjegao - zaključio je Šalković.

'Nikad nisam vozio 300 km/h, nemam gdje, čak ni na Grobniku'
Kupio sam taj auto jer mi je to oduvijek bio san. Stoji između 70 i 80 tisuća eura, a juri brže od 300 kilometara na sat. Ali nikad nisam vozio tako brzo jer nemam gdje, čak ni na Grobniku. Užitak ga je voziti zbog ubrzanja i prolaska kroz zavoje, a ne toliko zbog maksimalne brzine - objašnjava Šalković i dodaje da s tim automobilom nikada nije sudjelovao u ilegalnim utrkama, već da je samo nekoliko puta njime išao na Grobnik da ga iskuša.

Šalković je inače rođen u njemačkom Kölnu, informatičar je, a u rodnom kraju svoga oca, D. Šemnici, boravi svake godine po nekoliko mjeseci. U četvrtak je proslavio 30. rođendan.

Mlada studentica Ivana Obad izgorjela u autu
Teška prometna nesreća dogodila se, podsjetimo, prošli petak oko podne kraj Bosiljeva. Marin Čolak (26) vozio je crveni Ferrari lijevim trakom, a nakon odvojka autoceste u smjeru Rijeke prešao je u desni trak i pritom udario u Nissan zagrebačkih registracija kojim je u istom smjeru upravljao 33-godišnjak iz Svete Nedelje. Nakon sudara dvaju vozila Ferrari je sletio s ceste, prevrnuo se i zapalio.

U njemu je na žalost ostala Dubrovkinja Ivana Obad (20), studentica geološkog inženjerstva u Zagrebu. Čolak, kojeg se tereti za njezinu smrt, još se oporavlja u bolnici. (mzr/VLM)