Branitelji se povlače iz Savske. Glogoški: S današnjim danom odlučili smo prekinuti prosvjed!

savska 66, branitelji, prosvjedi, savska 66, branitelji, prosvjed, prosvjedi, prosvjedi branitelja, branitelji, prosvjed, Policijski dužnosnici, savska 66, branitelji, razlozi, prosvjed, savska 66, obljetnica, Hrvatska zemlja, branitelj, ministar branitelja, savska 66, prosvjed
Odluku o povlačenju šatora ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 objavio je danas točno u podne na konferenciji za novinare Đuro Glogoški.

- S današnjim danom, 555. danom prosvjeda, odlučili smo prekinuti prosvjed na Trgu Nevenke Topalušić - kazao je Glogoški i najavio da će se idućih dana šator biti preseljen u Muzej domovinskog rata u Vukovaru. Time se potvrdilo ono o čemu je Večernji list već pisao.

- Do danas, prošle su stotine tisuća branitelja i onih koji su nam se obraćali za povjerenje. Možemo slobodno reći da je ovaj šator postao institucija, svakog smo saslušali i pročitali svako pismo koje su nam poslali - naglasio je Glogoški.

Dodao je i da su se promjene počele događati u zadnjih mjesec dana. - Vidjeli smo da svatko tko dođe ovamo bude primljen u Ministarstvu i da se s njim razgovara, možda i ne bude riješen njihov problem, ali barem su primljeni - konstatirao je neformalni vođa prosvjeda. Istaknuo je i da su branitelji postali sastavni dio Ministarstva te da će sudjelovati u izradi zakona koji ih se tiču.

- Postat ćemo dio društva, nećemo biti na margini, a bilo koja Vlada koja će doći znat će da je šator otišao u povijest - odgovorio je Đuro Glogoški na upit je li moguće ponovno pokrenuti prosvjed pokaže li se da im ono zajamčeno neće biti ostvareno.

- Nastavljamo 100 posto za Hrvatsku, ali kroz institucije hrvatske države. Nakon tiskovne konferencije skupa s ministrom Medvedom položit ćemo cvijeće na spomeniku Nevenki Topalušić i time i simbolično prepustiti skrb o braniteljima Ministarstvu - najavio je Glogoški.

Na kraju svog obraćanja istaknuo je da su u odluci o povlačenju šatora bili jedinstveni. - Odluka o prekidu prosvjeda u šatoru je danas bila jednoglasna. Svakog 20. 10. ćemo se ovdje okupljati u znak sjećanja na Nevenku Topalušić, a svakog 28. 5., na obljetnicu prosvjeda na Markovu trgu, održat će se sveta misa u nadi da se nikad neće ponoviti da se hrvatskog branitelja šalje policajac - kazao je za kraj Glogoški.

Podsjetimo, prije osam dana u Ministarstvu branitelja organiziran je sastanak Tomislava Karamarka, ministra branitelja Tome Medveda i predstavnika sedam ministarstava kojem su nazočili i Đuro Glogoški i Josip Klemm.

Zadovoljni iznesenim prijedlozima zahvalili su ministru Tomi Medvedu i istaknuli da sada postoji volja za rješavanjem problema.

- U vrlo kratkom roku napravljeni su veliki pomaci iako su ciljevi još daleko. Dogovorena je suradnja, a to je ono što želimo, da branitelji imaju svoje mjesto u društvu, a Domovinski rat u povijesti Hrvatske. Imat će mogućnost raditi i dati svoj doprinos. Rješenja koja se nude zadovoljit će branitelje - kazao je tada Glogoški.

Ministar branitelja Tomo Medved prošli tjedan najavio je da će o uklanjanju šatora prosuditi sami branitelji kada se za to steknu uvjeti.

vecernji.list