Branitelji o EU: 'Njome vladaju špekulanti i bleferi'; 'Generacije iza nas pitat će se što smo učinili

Ulazak u EU smatram pozitivnim korakom u daljnjoj izgradnji naše države i gospodarstva, ali i dalje je odgovornost samo na nama - rekao nam je Tomo Medved, brigadni general u mirovini te predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi. Medved dodaje da Hrvatska u okviru EU svakako mora štititi naše vrijednosti iz Domovinskog rata i žrtve koje smo podnijeli.

- Ispod te granice se ne može - rekao nam je Medved.

Roso: Šaputanje na jastuku

General zbora u mirovini te član Pokreta za modernu Hrvatsku Ante Roso smatra da smo u EU ušli 'brzopleto i bez pripreme'.

- Cijeli pregovori bili su obilježeni političko-interesnim a ne gospodarskim razlozima. Ovo je zatvoreni krug, to jest šaputanje na jastuku. Generacije iza nas će se pitati što smo to učinili - rekao nam je Roso. Podsjetio je da Hrvatska kroz povijest ima neugodna iskustva sa raznoraznim asocijacijama te da je hrvatsko građansko društvo 'ubijeno' još 1948. godine.

- Ovo oko EU je sve propaganda. A mi smo sve to prošli još za vrijeme Tita i njemu sličnih - zaključio je Roso.

Mihajlović: Ni pamet, ni mudrost ni glupost, nego strah od slobode

Mišljenje smo potražili i od Darka Mihajlovića, bivšeg pripadnika HOS-a i najpoznatijeg hrvatskog knjigovođe te analitičara ekonomsko-političkih zbivanja. Mihajlović kaže da 'ne postoji niti jedan opravdani razlog poradi kojeg bi Republika Hrvatska trebala biti član Unije, kojom vlada čopor beskrupuloznih špekulata i političkih blefera'.

Mihajović svoje mišljenje obrazlaže činjenicom da Hrvatska ne zaslužuje 'da u 21.stoljeću bude rubna kolonija jednog vrlog upitnog imperija, u koji će bez ikakve zapreke moći izvoziti samo dva artikla: sirove drvene trupce i svoje najobrazovanije i naizvrsnije građane'.

- Ni pamet, ni mudrost ni glupost, nego strah, strah od slobode, koji već dugo i suvereno vlada hrvatskom političkom elitom, doveo nas je sve zajedno tu gdje smo danas. 1. srpnja 2013.g. Hrvatska država i hrvatski narod ponovo gube svoj politički, ekonomski i pravni suverenitet - u zamjenu za što? - pita se Mihajlović.

Ipak na kraju razgovora bio je optimističniji te, uz dozu ironije, rekao:

- 2. srpnja sviće novi dan, a s njim i nova prilika da pokušamo ispraviti pogreške. Još uvijek nije sve uništeno, otuđeno i rasprodano. Ako ništa drugo, ostali su hrvatski grb, hrvatska zastava, hrvatska himna, hrvatski jezik i ono najvažnije - san o slobodi. Sasvim dovoljno za novi početak, zar ne?

Za kraj, spomenut ćemo da niti jedan od naših sugovornika nije pozvan na proslavu ulaska Hrvatske u EU. Pa zašto i bi, oni su se za ovu državu 'samo borili'.

dnevno.hr