Branitelji dižu glas protiv brisanja uspomene na Gojka Šuška i dalje kriminalizacije Domovinskog rata

Gojko Šušak, domovinski rat, branitelji

Na žalost, jedna od tih država je upravo Republika Hrvatska, u kojoj je nekadašnji oficir poražene JNA pokrenuo inicijativu za promjenu imena ulice koja nosi ime ratnog ministra pobjedničke Hrvatske vojske. Slijedom te  inicijative Zorana Pusića za izmjenu naziva „Avenije Gojka Šuška“ Predsjedništvo Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba poziva predstavnike svih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, da se okupe na zajedničkom sastanku u utorak 14.rujna 2010. godine u 10 sati u prostorijama Udruge, Zagreb, Slovenska 21 radi dogovora oko zajedničkog nastupa i zajedničkih stavova.

Nakon sastanka predstavnici braniteljskih udruga će se zajednički obratiti javnosti putem konferencije za novinare u 12 sati, kada će javno iznijeti zaključke i zahtjeve braniteljskih udruga.

Istodobno, Udruge HVIDR-a Dubrava i HVIDR-a Maksimir su donijele odluku o protivljenju navedenom zahtjevu, te su članovi HVIDR-e Dubrava iskazali spremnost štrajkati glađu i blokirati promet, kako bi pokazali ustrajnost u svojoj namjeri da zaštite „Aveniju Gojka Šuška“.

U četvrtak 16. rujna 2010. godine u 11 sati, u dvorani Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba održat će se okrugli stol „Gojko Šušak“, na kojem će sudjelovati: Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, ministar Tomislav Ivić, prof. dr. sc. Slaven Letica, prof. dr. sc. Žarko Puhovski,  dr. sci. Davor Marijan, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, pukovnik Josip Đakić, general Ivan Tolj, brigadir Miodrag Demo, Ivan Pšenica, pukovnik Ratko Kragović Klek, a očekuje se i dolazak brigadira Ante Kotromanovića predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane

Moderator okrulog stola biti će Goran Milić.

Očekuje se kako će se u ovu raspravu uključiti većina braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i među Hrvatima u BiH.

 

HRsvijet