Branimir Glavaš vraća se u Hrvatsku!

No, Miljević nije želio ulaziti u pojedinosti što Glavaša sprječava da se vrati u Hrvatsku i ode u pritvor koji mu je određen nepravomoćnom presudom od 8. svibnja prošle godine.

Glavaš je osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora u zagrebačkom Županijskom sudu za ubojstva srpskih civila u Osijeku tijekom 1991. godine u slučajevima poznatijim kao „selotejp“ i „garaža“. Glavaš koji je kraj postupka dočekao na slobodi nije se pojavio na objavljivanju presude, već su njegovi branitelji novinarima podijelili njegovu videoporuku u kojoj se obrušio na premijera Ivu Sanadera, a postupak nazvao političkim procesom, piše jutarnji list.

Branimir Glavaš je i prije nedavne sjednice Vrhovnog suda razmišljao o povratku u Hrvatsku jer ne želi da ga hrvatska javnost doživljava kao bjegunca. Postoji mogućnost da on dođe u Hrvatsku i prije nego se bude znala konačna odluka Vrhovnog suda“, izjavio nam je Miljević.

Podsjećamo, Vrhovni sud Hrvatske od 31. svibnja do 4. lipnja zasjedao je povodom žalbi na prvostupanjsku presudu na koju su se žalili i tužiteljstvo i Glavaš, a njegovi branitelji podnijeli su i Ustavnu tužbu zbog povrede prava na nepristrano suđenje.

Glavaš je nekoliko mjeseci prije izricanja presude dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine obzirom da je podrijetlom iz Drinovaca u Hercegovini, gdje je i sagradio kuću, te se i dalje povremeno videolinkom i porukama obraćao javnosti, ali i svojim političkim sljedbenicima. U posjet su mu dolazile i osobe iz političkog i javnog života, te čelnici HDSSB-a čiji je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, koji mu je skinuo imunitet tek nakon izricanja presude, što je Glavaš iskoristio i napustio je Hrvatsku jer policija nije imala pravne osnove da ga zadrži na granici.

Ipak, po zahtjevu hrvastkog pravosuđa ispitan je u sudu u BiH gdje je ustanovljeno da je njihov državljanin i odmah je pušten i sud u BiH donio je odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj jer je državljanin BiH. Zaprijetio je i sucu Horvatoviću da će se s njime obračunati.

Što je motiv zbog kojih je Glavaš odlučio poslati novu poruku da se vraća u Hrvatsku tek se može nagađati. Moguće je da očekuje ukidanje prvostupanjske presude, novo suđenje koje možda ne bi morao čekati u pritvoru već bi bio na slobodi. Ili se pak boji da bi u slučaju da sud potvrdi prvostupanjsku presudu, a obzirom na sve intenzivnije sporazume država na području bivše SFRJ o izručivanju svojih državljana ili upućivanje na izdržavanje kazne i za ratne zločine i bez pristanka osuđenika završi u KP Domu Zenica. U kojem su uvjeti daleko gori nego u hrvatskim kaznionicama. Branimir Glavaš sigurno vjerojatno neće dozvoliti da mu se dogodi „Zenica blues“.

jutarnji list