Bivši pripadnici 66. pukovnije “krivi” što su branili i gradili Hrvatsku

Bivši pripadnici 66. pukovnije “krivi” što su branili i gradili Hrvatsku
... Općinskog građanskog suda prema kojima su oni dužni platiti troškove suđenja, koji se kreću od 5000 do 6000 kuna. Naime, svaki hrvatski sud uporno odbija riješiti ovaj problem, pa je već nekoliko presuda donijeto na njihovu štetu.
- Prvo smo 1991. otišli u rat, kasnije smo 1996. gradili Hrvatsku i sada nas sud još proglašava krivima što smo pokušali doći do svojih prava, naglasio je jedan od pripadnika 66. pukovnije.
Nemaju novca


Podsjetimo, status čak 2312 pripadnika bivše 66. pukovnije HV-a od 2000. do danas ostao je neriješen s obzirom da su većini pripadnika pukovnije radne knjižice još uvijek u Ministarstvu obrane RH, koje negira bilo kakvu vezu s tom postrojbom. Kako se situacija godinama nije rješavala, bivši pripadnici 66. pukovnije odlučili su tužiti Hrvatsku zbog neuvezanog radnog staža, neisplaćenih plaća, terenskih dodataka i slično.
- Jadna je činjenica da nakon toliko toga što smo dali Hrvatskoj sada ne možemo prijeći granicu, jer bivši pripadnici nemaju novca platiti te presude, priča nam naš sugovornik. Osim toga, on navodi kako će radije otići u zatvor nego platiti troškove suđenja, te kako bivšim pripadnicima pukovnije ne preostaje ništa drugo nego blokirati hrvatski konzulat dok im se ne riješi status.

Sud u Strasbourgu


Oko 140 bivših pripadnika 66. pukovnije angažiralo je i odvjetnika Matu Knezovića koji ih zastupa pred sudovima. On je nebrojeno puta do sada javno poručivao kako je situacija u ovom slučaju kristalno jasna, ali tužiteljstva i sudovi odbijaju sve vjerodostojne dokaze. Ipak, on najavljuje nastavak pravne borbe pa makar to značilo da će se ići pred Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.
- Borbu za svoja prava ćemo sigurno nastavili, a ovo što nam se radi je sramota za cijelu državu, poručio je bivši pripadnik 66. pukovnije. S obzirom na razvoj situacije, više je nego izgledno da će ovaj slučaj prijeći granice Hrvatske i svoj epilog dobiti na sudu u Strasbourgu.

Radovi 66. pukovnije


Pripadnici 66. pukovnije imali su sve dokumente HV-a, te su u Hrvatskoj izgradili mnoge ceste. Kako nam govori naš sugovornik, upravo je ova pukovnija gradila autocestu Zagreb - Goričan, autoceste oko Bjelovara, Žmanj… Napomenimo kako mnogi od njih nisu bili vojne osobe, nego inženjeri i građevinci, ali su svi imali vojne iskaznice, živjeli su u vojarnama, MORH im je izdavao zapovijedi, a neke od njih, kao pripadnike te postrojbe, odlikovao je i predsjednik Hrvatske. Budući da su dobivali zapovijedi iz državnog vrha RH, bivšim pripadnicima ove pukovnije nije jasno kako se uopće može u pitanje dovoditi jesu li bili pripadnici Hrvatske vojske, te zbog toga najavljuju kako će ustrajati u pravnoj borbi za svoja prava.

Piše: Dragan Bradvica
/dnevni list