Bivši premijer Ivo Sanader od danas može aktivirati mandat u Saboru

Bivši premijer i nekadašnji član Hrvatske demokratske zajednice, Ivo Sanader od danas ima pravo aktivirati svoj mandat saborskog zastupnika.

Podsjetimo, Sanader je s dužnosti premijera odstupio 1. srpnja prošle godine, a 14 dana kasnije na snagu je stupila odluka Sabora o mirovanju mandata donošena 9. srpnja. Danas ta odluka istječe.

Svoj povratak u političke vode Sanader je najavio početkom siječnja kada je održao press konferenciju za novinare nezadovoljan rezultatima predsjedničkog kandidata HDZ-a u prvom krugu izbora. Tom je prilikom iskritizirao vodstvo stranke, ali i države te se snažnim riječima obrušio na premijerku Jadranku Kosor.

Nedugo poslije toga, predsjedništvo HDZ-a odlučio je Ivu Sanadera zbog pokušaja puča izbaciti iz stranke.

U medijima se nagađa kako bi aktivacijom mandata Sanader na svoju stranu pokušao pridobiti još neke zastupnike čime bi HDZ izgubio većinu u Saboru što bi vjerojatno dovelo do pada vlade Jadranke Kosor. S aktivacijom zastupničkog mandata bivšeg premijera ne slaže se potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je prije nekoliko dana izjavio kako to ne bi bila mudra politička odluka.

- Sanader bi u Saboru bio izložen snažnim napadima oporbe kojima bi se teško mogao oduprijeti. Njegova je funkcija zastupnika neodrživa upravo zbog pozicije u kojoj se našao - objasnio je Šeks.

Dodao je i kako nije bio u kontaktu sa Sanaderom ne zna hoće li zaista aktivirati mandat, no isto tako ne vjeruje da bi nekoliko 'odbjeglih' zastupnika moglo smetati radu HDZ-a u Saboru.

jutarnji list