Biskupi o Haagu: Najveće su greške počinjene za vrijeme Račana i Mesića

To je uz ostalo poručila komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u izjavi koju su u utorak uputili javnosti o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Razlog objavljivanja izjave, kako su novinarima kazali članovi komisije predvođeni sisačkim biskupom msgr. Vladom Košićem, jest izricanje presude hrvatskim generalima u petak "a koja bi mogla imati nesagledive posljedice za našu zemlju i njezinu budućnost te bi moglo povrijediti pravdu i dugoročno ugroziti mir". Komisija također zamjera Haaškome sudu da je uspostavio kriterije koji ne vrijede univerzalno već partikularno i parcijalno, prenosi slobodna dalmacija.

 Tako se dogodilo da u 21. stoljeću pod okriljem Vijeća sigurnosti UN-a imamo instituciju u kojoj veliki sude malima po kriterijima koji ne vrijede za velike - poručuju iz Iustitie et pax nazivajući to svojevrsnim presedanom. Kada bi se kriteriji tog suda primjenili na generale i političare naroda sudaca i tužitelja u procesu mnogi bi od njih bili optuženi po zapovjednoj odgovornosti, za prekomjerno granatiranje, neselektivno granatiranje i udruženi zločinački pothvat - ocjenjuju u komisiji. Također navode da su mnoga svjedočenja iz samog suda ali i iz tužiteljstva pokazala da se o optuživanju odlučivalo pod političkim pritiscima velikih sila s jasnom težnjom ujednačavanja odgovornosti napadača i napadnutih, a to znači i iskrivljavanja povijesne slike o stvarnim agresorima i stvarnim žrtvama.

Komisija Iustitia et pax optužila je i domaće političare za brojne počinjene greške u tim procesima, iako nisu izrijekom naveli imena lako se moglo zaključiti da najviše zamjerke upućuju bivšoj Račanoj vladi te bivšem predsjedniku Mesiću. Naime, pitaju se koliko je bilo razborito u travnju 2000. godine donijeti Deklaraciju o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu čime se tužiteljstvu dala nadležnost nad oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja.

 - Ne smije se zaboraviti ni selektivno i protuzakonito dostavljanje dokumentacije tužiteljstvu, a posebno se to odnosi na "predsjedničke transkripte" - ističe se u izjavi uz podsjećanje da su upravo ti transkripti bili tužiteljeva pravna platforma za podizanje optužnice za tzv. zločinački pothvat u više predmeta pred Haaškim sudom. Naglašavajući da je Hrvatska vodila obrambeni i pravedni rat da se branila i da je bila žrtva agresije u komisiji ne spore da je i s hrvatske strane bilo pojedinačnih zločina, no procesuirati i osuditi trebalo bi prave počinitelje a ne birati osumnjičenike po političkom ključu.

 Ako se osude nevini to onda nije pravda već nepravedne optužba napadnute države a time i njezinoga naroda - kaže se u izjavi komisije koja na kraju poziva sve hrvatske građane da po objavljivanju presude bez obzira na ishod zadrže mir i dostojanstvo.

- Pravorjeci na ljudskom sudu su samo ljudski, za nas je najvažniji oni krajnji a to je Božji pravorjek - zaključio je Tonči Matulić, član komisije.