Bin Laden u Zagrebu platio oružje 100 milijuna dolara, preko Splita slao mudžahedine u BiH

Osama bin Laden, ubijeni vođa Al Kaide, često je poslovno boravio na prostorima bivše SFRJ, a sve je dokumentirano u papirima SDPR-a (Savezne direkcije za promet roba) iz 1986.

Te je godine, tada 29-godišnji Osama bin Laden, najprije stigao u Beograd gdje je u pratnji dva stranca, predstavnika "Genexa" i dvije domaće žene došao u zgradu SDPR-a. Namjera mu je, stoji u ovom tajnom dokumentu koji je prošle godine objavio Večernji list, bila kupiti naoružanje u vrijednosti 100 milijuna dolara.
Problem je nastao što bin Laden nije želio ostaviti nikakav pisani trag niti službenu proceduru oko kupovine. Ponuda je odbijena jer bin Laden nije želio dokumentirano navesti tko je krajnji korisnik oružja.

Tražio i bojne otrove
Bin Laden je namjeravao kupiti i bojne otrove, ali politika tadašnje Jugoslavije je zabranjivala da se oni prodaju pokretima i grupama.

Tada još anonimni trgovac oružjem namjeravao je nabaviti protuzrakoplovne i protuoklopne rakete, sredstva za vezu, prijenosni radar i streljivo za strojnice.
Iste je godine i s istom namjerom bin Laden došao i u Zagreb. Dogovor je s Bin Ladenom ipak postignut. Nakon uplate 100 milijuna dolara u zagrebačkoj podružnici "Beobanke" , Bin Ladenu je preko riječke luke do Karačija u Pakistanu, a odatle do Afganistana isporučeno najmodernije naoružanje koje je tražio.

Osama bin Laden navodno je za vrijeme rata u BiH, putem agencije Movafak, u zagrebačkom naselju Borovje, gdje se nalazi džamija i Islamski centar, kupio šest stanova.
Dobio putovnicu BiH

Osama bin Laden je 1992. godine doputovao u Split u sklopu misije islamske humanitarne organizacija, te je nakon tri noći u hotelu, pod pratnjom UNPROFOR-a, otputovao u selo Meškovica kod Tuzle, gdje je potom uspostavljen prvi kamp za obuku mudžahedina, piše Jutarnji list.
Prema obavještajnim podacima, tada se obuci pripadnika jedinice al-Mudžahid priključilo 14 pripadnika Al Kaide.

Ubijeni Osama bin Laden je tijekom rata u BiH najmanje dva puta boravio na Balkanu, a postoje dokumenti da je posjetio Sarajevo i Tiranu. U Sarajevu se tada sastao i s predsjednikom Alijom Izetbegovićem.
Bin Laden je izrazio svoju namjeru da u BiH dovede svoje dobrovoljce, a za uzvrat je dobio i putovnicu Bosne i Hercegovine. Putovnica je navodno izdana u Beču, a nakon napada na WTC izbio je međunarodni skandal pa je kompletna dokumentacija o ovom slučaju uništena.

izvor: javno.hr