FOTO  Biciklistička karavana prijateljstva stigla u Vukovar

Vukovar, biciklisti

Posljednjeg dana unatoč vremenskoj prognozi koja je drugačije najavljivala, biciklistička karavana prijateljstva je u Vukovar ušla obasjana suncem. Nakon Orašja koje se još jednom pokazalo kao izvrstan domaćin, biciklisti u odmorni i okrijepljeni krenuli put Vukovara. Danas na rasporedu je bila najkraća etapa u dužini od 80km, koja je sudionike karavane spojila sa prijateljima iz Metkovića i uvela ih još jednom u Grad Heroj.

"Unatoč dogovoru da se nađemo na Trpinjskoj cesti, putevi su nam se ukrstili mnogo ranije, tako da smo se sa našim prijateljima iz biciklističke karavane prijateljstva Mostar Vukovar spojili u Vinkovcima. Bio je to jako emotivan trenutak, jer znamo da su i oni kao i mi prošli jednaku vremensku kalvariju na svom putu. No, danas smo zajedno okupani suncem ušli u Grad Vukovar, te po zakazanom protokolu posjetili Trpinjsku cestu, Ovčaru, Memorijalno groblje, nezaobilazni Vodotoranj i Adicu gdje smo dočekani i od samog gradonačelnika Grada Vukovara", izjavio je Dalibor Tajalić, predsjednik BK Metković.

Podsjetimo bicikisti iz Metkovića po drugi put za redom organizatori su maratona "Od Prevlake do Vukovara" u spomen na poginule redarstvenike u Borovom selu. Zajedno udruženo, karavana je po zakazanom protokolu u 12:30h stigla na Adicu, gdje su pozdravljeni od stanovnika Grada Vukovara, a nakon kratkog pozdravljanja, idejni začetnik karavane Mostar Vukovar je sa bine pozdravio sve nazočne i prenio im pozdrave od Grada Mostara, općina Kiseljak i Žepče, te njihovih susjeda Grada Županje i naglasio kako su svi biciklisti uspješno odvozili svih 400km, kako bi prenijeli ovu poruku mira i prijateljstva.

Bitno je naglasiti da je sudionike ove karavane dočekao i sam gradonačelnik Grada Vukovara, gdin. Ivan Penava, koji je ovom prilikom imao za izjaviti: "Hvala Vam svima, prije svega na tome što njegujete sjećanje na Domovinski rat i što gradite poveznicu krajnjeg juga Hrvatske sa krajnjim istokom, ali i vezu Bosne i Hercegovine i hrvata u BiH sa Hrvatskom i vukovarom. Neću ići preduboko u priču, jer vidimda su ovdje velike emocije. Drago nam je da ste tu sa nama, hvala Vam na odvažnosti što se odlučite na ovakav put i hvala dragom Bogu što ste svi igurno stigli u Grad Vukovar. Tu smo i uvijek ćete imati dobrodošlicu u Gradu Vukovaru, te se zahvaljujem svima Vama, ali i Robertu i ekipi koja stoji iza organizacije ove karavane što su prepoznali ovu ideju i daj Bože da ta stvar bude sve jača i značajnija na trgu njegovanja Domovinskog rata. Još jednom hvala Vam svima i osjećajte se kao kod kuće".
Nakon okrijepe na Adici i zajedničkog druženja sa prijateljima iz grada Vukovara, karavana je krenula prema Spomen domu Ovčara i Memorijalnom groblju, kako bi još jednom odali počast svim stradalima u Domovinskom ratu, te zapalili svijeću u njihov spomen.

"Ovo su jako emotivni trenuci za mene i uvijek me posjeta Vukovaru posebno dirne. Ovdje je stradalo mnogo mojih prijatelja i tu sam danas da još jednom odam počast za njihovu žrtvu. Pomješane su emocije, tužan sam i sretan. Tužan zbog svega ovog što se dogodilo na ovom mjestu, a sretan što evo već sedmu godinu za redom moj klub uspješno organizira ovu karavanu prijateljstva kojom na jedan poseban način odajemo počast svim stradalima u Gradu Heroju. Sutra idemo i u Borovo selo kako bi se priključili procesiji u spomen stradavanja 12 redarstvenika u Borovom selu", izjavio je Mario Marić.

Nakon obilaska spomen doma Ovčara i Memorijalnog groblja, biciklisti su i službeno završili karavanu već tradicionalnom fotografijom ispred Vodotornja, koji je zapravi i zaštitni znak Grada Vukovara.
U večernjim satima biciklistička karavana Mostar Vukovar je imala i službeni doček kod gradonačelnika Grada Vukovara, gdina. Ivana Penave, a samoj večeri je osim gradonačelnika prisustovalo je i izaslanstvo ovog grada. Bicikliste je kao i uvijek dočekao gdin. Marijan Pavliček; dogradonačelnik Grada Vukovara, a priključili su se i Dražen Kobašević; pročelnik za društvene djelatnosti, branitelje, sport, kulturu i turizam, te Tomislav Josić; predsjednik savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara.

Ovom prilikom dogradonačelnik Pavliček je imao za izjaviti: "Prije svega pozdravio bih sve sudionike ove karavane i zahvalio se na dolasku u Grad Vukovar. Evo znamo se već par godina i hvala Vam na tome što njegujete ovu vezu između gradova Mostara i Vukovara koji su na neki način imali sličnu sudbinu i dan danas dijele slične sudbine, kao što mi u gradu Vukovaru imamo dva paralelna svijeta, tako i vi u gradu Mostaru, ali evo ono što je najbitnije što kroz ovakav vid sportske aktivnosti njegujete istinu o Domovinskom ratu i što dolazite svake godine pokloniti se dvanaestorici redarstvenika koji su ubijeni u Borovom selu, dana kada je nažalost počelo svo zlo što se tiče grada Vukovara i cijele bivše općine Vukovar. Hvala Vam od srca i vidimo se ako Bog da i dogodine opet".

"Mnogo toga je rečeno u danima prije dolaska u Grad Vukovar, danas sam posebno emotivan i imam mnogo toga za reći biti ću jako kratak. Zapravo iskoristiti ću ove redove samo kako bih se zahavalio, prije svega svim ovim sudionicima karavane koji su unatoč ekstremnim vremenskim uvjetima uspješno odvozili svih 400km do Grada Vukovara. Želim se zahvaliti svim našim domaćinima od Mostara, Kiseljaka, Žepča, Županje pa sve do Vukovara, koji su još jednom dočekali biciklističku karavanu prijateljstva, prepoznali pozitivnu ideju ove karavane, te odlučili da ovim putem pošalju pozdrave gradu Vukovaru i prenesu poruku mira i prijateljstva. Hvala Vam na tome!", izjavio je predsjednik udruge "HerzegovinaBike" gdin. Toni Zorić.
"Također, želim da se zahvalim svim medijima koji su pratili ovu karavanu, a ove godine pratilo ih je jako mnogo, čak 60 medijskih kuća je prenosilo ovu pozitivnu vijest i širilo ovu poruku mira i prijateljstva. Tim činom ustupanja medijskog prostora, svi ovi mediji su i sami sudionici ove karavane, jer upravo bez njih glas ove karavane se nebi čuo daleko. Dragi naši medijski prijatelji, Hvala Vam na tome", dodao je Zorić.
Na zadnji dan karavane, biciklisti će se priključiti procesiji obilježavanja ubojstva 12 redarstvenika u borovom selu, čime je službeno i počeo rat u Republici Hrvatskoj. Nakon procesije i paljenja svijeća na spomeniku dvanaestorici Redarstvenika sudionici ove karavane će se oprostiti od svojih prijatelja u Vukovaru te se uputiti svojim domovima.

Ovim putem organizatori se zahvaljuju svim sponzorima Sedme biciklističke karavane MOstar VUkovar, i to: Grad Mostar, općina Kiseljak, općina Žepče, Grad Županja, Grad Vukovar, Sportski Savez Grada Mostara, GumaM, Euroherc osiguranje, Keš d.o.o., Molson Coors, OIL AC, Restoran Konoba Goranci, Restoran Karting klub, Vinarija Nuić, Voda Leda, Berny, Candy Mix, LTD d.o.o., Cvjećara Masline