'Bez HVO-a, četnici bi odcijepili južnu Hrvatsku'

...su rame uz rame, pod istom zastavom branili, ginuli i bili ranjavani te obranili slobodu i opstojnost hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH, stoji u priopćenju, koje su potpisali predsjednici udruga Ilija Vučemilović, Mirko Ljubičić i Josip Klemm
Udruge podsjećaju kako Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ima goleme zasluge za oslobođenje Republike Hrvatske u Oluji, koja, kako navode, ne bi bila tako uspješno provedena da zajedničke snage Hrvatske vojske (HV) i HVO-a nisu oslobodile zapadnu BiH od sudbine u kojoj bi grad Bihać bio druga Srebrenica.

'Bez HVO-a, četnički agresor bi preko BiH odcijepio južnu Hrvatsku, što im je i bio strateški plan', ističu braniteljske udruge i dodaju kako je golemi broj pripadnika HVO-a početkom 1990. i tijekom 1991., do agresije na BiH dragovoljno bio u redovima HV-a i MUP-a RH.

Podsjećaju kako je tisuće pripadnika HVO-a poginulo, a desetci tisuća su ranjavanjem postali ratni vojni invalidi.

'Najvažnije obrambene akcije HV-a i HVO-a zajedno smo proveli i izvojevali pod zapovjedništvom legendarnoga generala Ante Gotovine', poručuju udruge hrvatskih branitelja te dodaju kako se ograđuju i osuđuju pojedince koji su, vodeći se osobnom gramzivošću, ugrozili dobru volju hrvatskog naroda i hrvatske države da se oduži i pomogne ranjenim pripadnicima HVO-a

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je sa stotinjak tužbi i sudskih presuda po kojima mora isplatiti odštete pripadnicima HVO-a koji su zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske. Komentirajući zbrinjavanje pripadnika HVO-a ministar branitelja Predrag Matić prošli tjedan je izjavio kako je riječ o još jednom 'kosturu iz ormara', koji je zatekao kad je preuzeo ministarstvo.

'Problem je to koji je proizvela bivša vlast, za koji mi ovog trenutka nemamo rješenje jer se sudovi vode logikom: 'Dali ste im rješenja, sad im dajte novac', rekao je.

Povedu li i drugi pripadnici HVO-a sudske postupke, ne samo da će biti ugrožen proračun ministarstva, ugrožen je državni proračun jer je riječ o milijardama kuna, istaknuo je Matić.

Tportal.hr