Benedikt XVI. suspendirao hrvatskog biskupa zbog zemljišta u Poreču

U suprotnom im biskupija mora u sljedećih godinu dana isplatiti 4 milijuna eura, odluka je posebne vatikanske komisije, piše HRT.

Sporni samostan Dajla benediktincima je oduzela komunistička vlast, a osamostaljenjem Hrvatske isplaćena im je reparacija. Samostan uz more i veliki okolni teren, u vrijednosti od 30 milijuna eura, prelazi u vlasništvo župe Dojla.

Unatoč tomu benediktinci nakon nekoliko godina ipak traže povrat samostana, ali ih hrvatska strana odbija. Papa tada osniva komisiju, u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić , koja bi trebala riješiti spor, a ona odlučuje kako samostan treba predati benediktincima.

Podiže se buna u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji zbog te odluke, a Papa tada smjenjuje porečkog biskupa i daje mandat španjolskom biskupu Santosu. Također traži odštetu svim vlasnicima kojima su parcele preprodavane za golf terene - riječ je o svoti od 30 milijuna eura.

Biskupija bi odštetu trebala uplatiti na račun benediktinske tvrtke koja sjedište ima u Puli, ali račun u Njemačkoj.

Porečka biskupija čvrsto se protivi Papinoj odluci i smatra kako su prekršeni hrvatski zakoni i međunarodni sporazumi sa Svetom Stolicom. Sve je prijavila Državnom odvjetništvu te upozorava kako će i ostatak crkvenih dobara na Jadranu, ukoliko Papina odluka prođe na sudu, završiti u rukama Talijana.