Baranja kao Bermudski trokut

egzodus, Baranja, Beli Manastir, 7.000 osoba bez posla, Baranjac
EGZODUS IZ KRAJA IZMEĐU DUNAVA, DRAVE I MAĐARSKE
Trbuhom za kruhom zaputili su se preko Velike bare, većinom u Kanadu.
S jučerašnjim je danom u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bilo evidentirano 6.834 nezaposlenih Baranjaca. Budući da su najavljena zatvaranja nekih gospodarskih subjekata (Manastir-teks planira potpuno zatvaranje u lipnju), taj bi broj vrlo brzo mogla biti i veći. Za samo mjesec dana broj nezaposlenih povećao se za dvjestotinjak. Krajem protekle godine, naime, na birou je bilo evidentirano 6.609 nezaposlenih. Svaki dan, dakle, neki Baranjac izgubi posao, pa se može očekivati da neslavni rekord od 7.000 osoba bez posla, zabilježen početkom tisućljeća, bude srušen. Stoga se i ne treba čuditi pravom egzodusu iz kraja između Dunava, Drave i Mađarske. On je konstantan, a najviše stanovnika, većinom mladih obitelji, Baranju je napustilo krajem 2012. godine. Trbuhom za kruhom zaputili su se preko Velike bare, većinom u Kanadu. Još je nekoliko pokazatelja teške ekonomske situacije.

Prema informacijama koje imamo, samo je u Belom Manastiru oglašena prodaja čak 69 obiteljskih kuća, kojima valja dodati one koje vlasnici prodaju bez posredovanja agencija koje se bave prodajom nekretnina. I to nije sve. Na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća objavljena je informacija da je na području Hrvatske najteže posao naći u Donjem Lapcu i u - Belom Manastiru. Na istoj je sjednici poprilično oštro komentiran i gradski proračun. Za samo četiri godine proračun jedinog baranjskog grada stanjen je za više od 20 milijuna kuna, a negativan trend nastavit će se i 2015. godine, za koju projekcija predviđa smanjenje od novih pet milijuna kuna. Da nešto ''ne štima'', vidi se i po broju upisanih srednjoškolaca. U Gimnaziju su se, primjerice, upisala samo 32 učenika, što je drastično manje nego prošle školske godine, kada ih je bilo 56.

- Sigurno je da je jedan od razloga upisa malog broja učenika iseljavanje zbog teške ekonomske situacije, ali ne treba zaboraviti ni na činjenicu da je, prosječno, riječ o generaciji čiji su roditelji Baranju napustili nakon mirne reintegracije te da se stanovnici južne Baranje odlučuju za školovanje u Osijeku - ističe ravnatelj belomanastirske gimnazije, Veljko Frank, napominjući kako pedagoški standard dopušta upis najmanje 24 učenika, a u manjim školama 20.

glas-slavonije.hr