Autocesta od Vrgorca do Ploča bit će gotova u listopadu

Tih 11 kilometara, koliko je ostalo u zaleđu Ploča da Dalmatina spoji najjužniju hrvatsku županiju, posljednjih su godina postali prevelik problem koji se, unatoč obećanjima nadležnih, nikako ne može riješiti.

Ohrabrujuće su vijesti iz Hrvatskih autocesta, gdje je rečeno da će se autocesta spojiti do listopada ove godine.

Podsjetimo, nekadašnji premijer Ivo Sanader još je 2008. godine otvorio čvor Čeveljuša uz obećanje kako će se iduće godine taj dio, koji inače košta oko 325 milijuna kuna, spojiti s Vrgorcem.

Međutim, sve je zastalo. Opravdanje je bilo kako zbog krize i recesije nema novca, a kad je novac konačno osiguran, nastao je problem s izvođačem radova, splitskim "Konstruktorom", koji je zapao u teškoće pa se na gradilištima radilo samo najnužnije, a rokovi su produžavani unedogled.

U predizbornoj kampanji 2011. godini puštena je u promet poddionica Ravča - Vrgorac, dužine 10 kilometara, i tu je sve stalo. Na toj dionici "Konstruktor" je morao završiti radove u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna, ali od toga nije obavljeno ni deset posto.

Tako se Neretvani, ali i ostali putnici namjernici koji putuju od juga k sjeveru, moraju drmusati po neuvjetnoj prometnici dok se dočepaju ulaska na autocestu u Vrgorcu ili Ravči. Sreća je da nema većih prometnih nesreća s obzirom na loše ceste.

Kako doznajemo, nakon aktiviranja predstečajne nagodbe u "Konstruktoru" radovi su iznova krenuli na zahtjevnim građevinama tunela "Šubir", "Puljani", "Kobiljača" i "Mali Prolog" na spojnoj cesti, te na vijaduktima Veliki Prolog, Otrić Seoci, Brečići - Struge i Kula.

''Na dionici Vrgorac - Ploče radi se na gornjem ustroju trase, objektima i tunelima, te na opremanju trase. Prema dostavljenom dinamičkom planu izvođača, radovi bi trebali biti gotovi do konca listopada ove godine'', kazala je glasnogovornica HAC-a Kata Kuprešak, naglašavajući da se istodobno planira i završetak autoceste od čvora Ploče do novoga graničnog prijelaza Metković, na kojemu se trenutno obavlja tehnički pregled.

Kada se dovrši, i ako se ikada dovrši, autocesta u zaleđu Ploča skratit će putovanje od juga prema sjeveru i obrnuto za šezdesetak minuta.

Slobodna Dalmacija