Antun Babić: Gdje je to Josipović bio na razmjeni zarobljenika?

Predstavnički kandidat Ivo Jospović više je puta tijekom predsjedničke kampanje ponosno istaknuo da je u prvoj godini rata tragajući uz pomoć Crvenog križa za hrvatskim ratnim zarobljenicima u srpskim logorima, dao velik doprinos u spašavanju čak 280 ljudi iz zarobljeništva.

Na tu tvrdnju reagirao je Antun Babić, saborski zastupnik u prvom mandatu i tajnik Vladine komisije za razmjenu zarobljenika od 1991. od 1994. Tvrdi da tijekom rada u Vladinoj komisiji u višegodišnjim pregovorima sa srpskom stranom nikada nije susreo Ivu Josipovića niti je on bio upućen u bilo kakav angažman ili razmjenu zarobljenika.

- Gdje je to on bio na razmjeni zarobljenika? Iz kojeg je to logora i koje godine spasio tih 180 zarobljenika o kojima priča? U to vrijeme njegovo ime nisam ni čuo u tom kontekstu, a bio sam u upućen u gotovo sve pregovore i razmjene zarobljenika. Za moga trogodišnjeg mandata u Vladinoj komisiji za razmjenu zarobljenika uspjeli smo iz srpskih logora izvući 6500 zarobljenika - rekao je Antun Babić.

Na naše pitanje je li moguće da je Ivo Josipović radio pravni dio posla pa zato nije čuo za njegovo ime, rekao je da je takvo što gotovo nemoguće:

- Pravni dio svega tog posla radio je tadašnji pomoćnik ministra pravosuđa Josip Kardum i njegov tim. Ponavljam, tamo Ivu Josipovića nikada nisam vidio - tvrdi Babić.

vecernji.hr