Ante Jelavić: Moja savjest je čista, sve ću obrazložiti na sudu

ante jelavić, ivan bender, izručenje, ante jelavić, uskok, sud
...objavio kako je podigao optužnicu protiv njega zbog navodnog kaznenog djela ratnog profiterstva i zloporabe položaja i ovlasti.

Vijest koje je odjeknula u našoj zemlji, ali i Hrvatskoj, zatekla je sve, no pojedini su već mogli i prije godinu dana čitati o slučaju kupnje stana u Splitu Ivici Rajiću, bivšem zapovjedniku 2. operativne grupe HVO-a, a za što se upravo sada tereti bivši predsjednik HDZ-a BiH. Naime, o istrazi USKOK-a, kao i činjenici da je Tužiteljstvo BiH hrvatskim kolegama vratilo predmet o načinu stjecaja spornog stana, šuškalo se već jedno vrijeme, a hrvatski DORH je sve to vrijeme iskoristio za pripremanje optužnice.

Međutim, sam Jelavić, koji se od 2005. godine i izricanje presude u slučaju ‘Hercegovačka banka' nalazi u Hrvatskoj, nije uznemiren zbog nove optužnice. Sve o optužbama koje je USKOK objavio na svojoj internetskoj stranici, kao i u samoj optužnici, obrazložit će jasno, naglasio je na sudu.

Bez komentara

Sve do tada, poručio je, suzdržat će se od iznošenja bilo kakvih komentara vezanih uz ovaj najnoviji slučaj. Iz njegove izjave može se razabrati kako Jelavić ima namjeru redovito pristupiti sudu i iznijeti svoju obranu ako i kada optužnica USKOK-a bude potvrđena, a suđenje zakazano. Kada će se to i dogoditi, za sada se može tek spekulirati, no iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da u obzir svakako treba uzeti i praksu iz drugih slučajeva, kada je, primjerice, od podizanja optužnice, pa do suđenja prolazilo i po godinu dana vremena.

Šturi detalji

U međuvremenu ostaje i nepoznato na koje će se dokumente, ali i svjedoke USKOK pozivati, jer su javno dostupne informacije o ovoj optužnici za sada prilično šture, ali i uopćene. Naime, jedino što se zna je da USKOK Jelavića tereti da je u svojstvu pomoćnika ministra obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB) donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva obrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, bivšem zapovjedniku 2. operativne grupe HVO-a.
U opisu slijedi da je Jelavić, ističe se, u svojstvu pomoćnika ministra 20. ožujka 1996. u Grudama u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se "značajno nepripadno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane koji je, za vrijeme trajanja rata na području dviju država, kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH, bez pravnog temelja donio pisanu odluku da se iz sredstava Ministarstva obrane za kupnju stana zapovjedniku HVO-a jednom društvu iz Opuzena isplati iznos od 739.083.41 kunu". U USKOK-u ističu kako je Rajić na taj način došao do stana u Splitu većeg od 90 četvornih metara.

Ukinuta presuda

Sud BiH u Sarajevu 6. listopada 2005. prvostupanjskom presudom osudio je Jelavića krivim za zloporabu položaja i nesavjesno obnašanje službene dužnosti na 10 godina u odsutnosti. Međutim, na temelju žalbe na prvostupanjsku presudu koju je uložila Jelavićeva obrana presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Jelavić je ranije naglašavao kako ne bježi od procesuiranja u slučajevima "Hercegovačka banka", ali da inzistira na tome da se ovi slučajevi ustupe pravosudnim tijelima Hrvatske.

Dnevni list