Ante Gotovina uskoro na slobodi?

Ante Gotovina

Haško suđenje generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku moglo bi biti završeno do sredine 2010., a njegovim ishodom, kako doznaje Globus, posebno zadovoljan bi mogao biti Gotovina.

Optimisti su Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić i cijeli odvjetnički tim, a u pozitivan ishod suđenja vjeruje i sam general. Među drugim odvjetničkim timovima prevladava mišljenje da je obrana u postupku suđenja hrvatskim generalima učinila dobar posao. Iako im okolnosti na početku suđenja nisu išle u prilog, uspjeli ih promijeniti u korist svojih branjenika.

Analitičari, bivši članovi odvjetničkih timova, kao ključni moment drže izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da ne bi bilo dobro da Gotovina bude oslobođen, a kojom je pokušao izvršiti pritisak na Sud.

Tadićevu izjavu Mišetić je nazvao "dobrim znakom za obranu", dok su analitičari zaključili kako Tadić očito vlastitu javnost priprema na povoljan ishod suđenja za hrvatske generale.

Najveće iznenađenje na suđenju bilo je svjedočenje Mile Mrkšića, bivšeg generala JNA, osuđenog za ratne zločine, koji je svjedočio u korist obrane, iako je isprva odbio Mišetićev poziv. Mrkšić je izjavio da su stanovnici s kninskog područja evakuirani jer su takvu odluku donijele kninske vlasti, zato što su se bojale opkoljavanja i odsijecanja. Također, Mrkšić je posvjedočio kako je topnički napad HV-a na Knin bio vrlo precizno izveden.

U Haagu je u tijeku ispitivanje posljednjih svjedoka, a nakon toga slijede završne riječi obrane i optužnice, koje se očekuju u svibnju. Prema saznanjima Globusa, presuda bi mogla biti izrečena prije ljetne stanke, koja na Tribunalu započinje krajem srpnja.

Velika vjerojatnost je da će optužnica protiv trojice hrvatskih generala pasti jer su je, kako piše Globus, koji se poziva na neimenovane bivše članove odvjetničkog tima, haški pravni stručnjaci Haškog suda pripremali na temelju netočnih, lažnih, ali i krivotvorenih činjenica koje su nakon Oluje plasirali srpski medij i neki pripadnici UNPROFOR-a.

globus